Izložba Alena Floričića „Bez naziva“ u porečkoj galeriji Zuccato

Otvorenje izložbe Alena Floričića „Bez naziva“ bit će održano u četvrtak, 22. rujna u 20 sati u porečkoj galeriji Zuccato. Izložba ostaje otvorena do 5. studenog i može se razgledati svakim danom od 10 do 12 te od 16 do 20 sati.

“Djela istaknutog videoumjetnika i slikara Alena Floričića, nediskurzivnih, egzistencijalističkih i performativnih obilježja, dobro su poznata domaćoj i međunarodnoj publici. Njih je umjetnik, tijekom godina i kroz različite medije, nastojao konstruirati isključivo vizualnim, likovnoumjetničkim sredstvima te ih stoga lišava svake naracije, svakog značenja koje ne proizlazi iz zakonitosti samoga djela. Ovu tautološku postavku, gotovo uvijek, i osobito u videoradovima, predočava promatraču kroz jednostavan i pročišćen performativ. Figura autora prikazana u video radu izvodi jednostavnu radnju/čin koja se zbog postporodukcijskih manipulacija kontinuirano ponavlja, do iznemoglosti. Do apsurda. Banalnu radnju, koja u procesu nastanka djela postaje gotovo prisilna, kao samostalni element djela prati zvuk, a likovnoumjetnički i auditivni segmenti rada s izložbenim prostorom stvaraju jedinstveni umjetnički ambijent.

„U novim radovima predstavljenim na izložbi u Galeriji Zuccato, Floričić ponovo koristi ista umjetnička sredstva kako bi stvorio djelo koje „govori“ isključivo vlastitom strukturom. Međutim, u novim radovima umjetnik pomiče granice dosadašnjeg eksperimenta i proširuje istraživanja anuliranja naracije, redukcije, autorefleksije, egzistencije, apsurda, kao i kategorije vremena, prostora i medija. Izložbom su predstavljena tri rada, po jedan na svakom katu galerije”, piše Patricia Počanić u pozivnici izložbe.

Alen Floričić rođen je 1968. godine u Puli. Diplomirao je skulpturu na Odsjeku za likovnu kulturu Pedagoškog fakulteta u Rijeci, u klasi profesora Žarka Violića, te magistrirao na postdiplomskom studiju Videa i novih medija na Akademiji za likovnu umjetnost i oblikovanje u Ljubljani, kod prof. Sreča Dragana. Od 1997. godine do danas radi kao profesor stručnih predmeta u Školi za primijenjenu umjetnost i dizajn u Puli, a od 2007. – 2012. radio je i kao vanjski suradnik na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Izlagao je na preko 40 samostalnih i 150 skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Između ostalog, bio je jedan od predstavnika Hrvatske na 51. Biennalu u Veneciji, 2005. godine. Svoje je video radove predstavio i na oko 40 video projekcija i prezentacija u Hrvatskoj i inozemstvu. Za svoj je rad primio 13 nagrada, između ostalog Nagradu Riviere (Rijeka, Biennale mladih, 1991.), Grand Prix Salona mladih (Zagreb, 1998.), dva puta zastopce drugu nagradu Zagrebačkog salona (2005. i 2007.), Nagradu Kalina (Rijeka, za 2015. i 2016. godinu) itd.. Radovi mu se nalaze u fundusima brojnih muzeja i zbirki suvremene umjetnosti u Hrvatskoj.

Priredio B. V.

Leave a Reply


9 − = 4

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum