Izložba „Vještina ribarenja – umijeće življenja“ u Premanturi

Izložba „Vještina ribarenja – umijeće življenja“ otvorena je u petak, 16. rujna na premanturskoj placi. Kustosica izložbe je etnologija i povjesničarka umjetnosti mr. sc. Kristina Tamara Franić (Udruga Arsa Nova).

– Nadam se da ćete uživati razgledavajući ovu izložbu gdje su eksponati ribarski alati, mreže, vrše, ferali, sidra i naposljetku naša prekrasna batana koja je za ovaj kraj puno više od ribarskog broda. Ona je stoljećima bila hraniteljica ovdašnjih obitelji. Batana postavljena na trgu je djelo našeg majstora Vitomira Papa i napravljena je u Banjolama u brodogradilištu Portić, kazao je Mihael Idžaković, predsjednik TZ-a Medulin i zahvalio se svim partnerima bez kojih realizacija ove izložbe ne bi bila moguća.

– Čast nam je što smo i mi mogli sudjelovati kao partneri na ovom projektu. Zadatak JU Kamenjak je prvenstveno educirati najmlađe jer oni su ti koji će nas nositi dalje. Zbog toga će naši edukatori kroz 18 radionica u četiri područne škole educirati više od 300 djece. Na radionicama će dobiti informacije i sva znanja vezana za morska staništa, ekosustave, ribarstvo i o klimatske promjene koje nam se neminovno dešavaju. U sklopu izložbe moći ćete pogledati i jedan film u kojem se ilustrira život ribara i njegovih alata, kazao je Aljoša Ukotić, ravnatelj JU Kamenjak.

– Izuzetna mi je čast što sam dobila priliku da istražim ribarsku tradiciju Općine Medulin. Kada sam prije par mjeseci krenula s istraživanjem znala sam da me čeka puno posla jer ta građa nije nigdje zapisana. Na početku istraživanja išla sam u Etnografski muzej Istre i tamo sam pokušala doći do prvih informacija vezanih uz južni i jugoistočni dio Istre i povijesti ribarstva, međutim tako nešto ne postoji. To mi je bio dodatni poticaj i u meni je razbuktalo dodatnu strast da se oružam strpljenjem i krenem u istraživanje. Intervjuirala sam preko 30 ljudi koji su bili vezani uz ribarstvo, profesionalno ili polu-profesionalno stoga im se beskrajno zahvaljujem na njihovom vremenu, emocijama i memoriji jer zahvaljujući njima i njihovim riječima ta će znanja ostati zapisana i ovjekovječena kroz ovu izložbu i monografiju. To je bitno upravo zbog sljedećih generacija koje dolaze, zbog stvaranja imidža destinacije mjesta te da se na neki način demistificira sama premisa da je Općina Medulin bila vezana isključivo uz ratarsku i ribarsku tradiciju. Nemojmo zaboraviti da je u 19. stoljeću 94% europskog ulova rakovice dolazilo upravo iz ovih područja. Također nemojmo zaboraviti da je još prije 2.000 godina jedan od najcjenjenijih povjesničara Ovidije opjevao ove krajeve i pričao o delicijama ovog područja te ga isticao kao područje bogato ribom, školjkama i morskim plodovima. Ova izložba i sav trud koji je uložen je u principu memento – jedan dokument vremena i tradicije koji radimo za buduće generacije jer one zaslužuju da pamte, da znaju i da bubu ponosne na ono što su radili njihovi djedovi i bake. Zato smo s ovom izložbom obradili periode od pre-antičkog vremena do današnjih dana, kazala je kustosica Kristina Tamara Franić.

Izložbu je otvorio načelnik općine Ivan Kirac koji je napomenuo da ga uvijek obuzme posebna energija i vraća ga u prošlost svaki projekt koji se tiče mora i ribarenja.

„Uz more je lako ne misliti ništa, osim ako o njemu ne ovisi vaša egzistencija. Mnogima pogled na beskrajno plavetnilo mora i ispucale obale od vjetra i soli budi samo spokoj. Rijetki su ti, koji uživaju u ljepoti mora i pritom su svjesni njegove ćudljive strane, razorne snage koja potapa brodove i uzima živote. Uvijek sam se pitala – koliko je volje, snage, umijeća i mudrosti trebalo ribarima, da u malim, drvenim brodovima dugim  nekoliko metara, oslanjajući se samo na vlastitu snagu združenu s izdržljivošću vesala, ukrote more i priskrbe sebi i obitelji egzistenciju? Trebalo im je mnogo, i samo oni koji su se i jedanput našli usred olujnog mora ili probdjeli noć zbog prijeteće opasnosti ili strasti za ulovom, znaju koliko je ribarski zanat težak. Veslalo se na ruke, u tim malim brodovima i do Suska, Unija i Cresa, kako bi se osigurao bolji ulov.

„Ovom izložbom želi se pružiti bolji uvid u ribarski način života i ekonomije ovog kraja, a možda će biti i poticaj za stvaranjem muzeja ribarstva na nekom tradicionalnom, ribarskom području gdje su se nekada okupljali ribari, krpali svoje mriže i prepričavali anegdote o izlovu ribe. Možda će baš nekog dječaka ili djevojčicu ova izložba potaknuti da nauče nešto od te tradicije, ne samo teoretski, već i praktično? Možda će baš netko od te mlađarije poželjeti okušati se u lovu na osti, tunju, parangal ili mrežu koju je sam ispleo?

„Uzbudljivo je i komotno živjeti uz nove tehnologije, prošetati se do ribarnice i kupiti ribu, međutim – nikada nismo sigurni što donosi vrijeme i možda će, zlu ne trebalo, ta zapisana znanja opet biti korisna. Zato – čuvajmo tradiciju naših starih“, piše kustosica Franić u katalogu izložbe koja ostaje otvorena do 30. rujna.

Tekst Boris VINCEK

Fotografije Marino JURCAN

Leave a Reply


− 5 = 2

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum