Koncert klasične glazbe „Posvećeno ženi“ u Zavičajnom muzeju Buzet

Koncert klasične glazbe naziva “Posvećeno ženi” bit će održan u četvrtak, 22. rujna s početkom u 20 sati u buzetskom Zavičajnom muzeju. U programu sudjeluju Marta Schwaiger (sopran) i Borjan Oliver (klavir), a na repertoaru su djela Jakova Gotovca, Roberta Schumanna, Oliviera Messiaena i Alme Mahler. Koncert se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, a ulaz je slobodan.

Marta Schwaiger studirala je pjevanje na Vienna Konservatoriumu, gdje je i diplomirala u klasi prof. Roberta Fontanea. Tijekom studija usavršavala je vokalnu tehniku kod prof. N. Nicoli, E. Filipove, L. Cummingsa, C. Denley (Aestas musica), G. Zellera, L. Serre, D. Menicuccia (Montalto Opera studio), M. Prizzon, D. Vejzović te S. D. Benette.Nastupala je kao solistica u praizvedbi Requiema S. Bradića u koncertnoj dvorani V.Lisinskog u Zagrebu, na Varaždinskim baroknim večerima s ansamblom Capella Zriniana, na festivalu IPEW u Bjelovaru s biNgbang ansamblom i marimbistom Ludwigom Albertom, s Hrvatskim baroknim ansamblom, te s njemačkim ansamblom Thüringer Bach Collegium.U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu debitirala je 2017. ulogom Barbarine u Figarovom piru, a 2018. ostvaruje ulogu Papagene u Čarobnoj fruli, 2020. ulogu Frasquite u Bizetovoj Carmen te 2021. ulogu Jelene u operi “N. Š. Zrinjski”. Na Muzičkom biennalu u Zagrebu 2017. kao solistica s Cantus ansamblom izvela je video-operu “An Index of Metals” F. Romitellija. Od 2018. nastupa u sklopu Harlequin Art Collective ansambla izvodeći djela Messiaena na festivalima poput Splitskog ljeta, Dubrovačkih ljetnih igara te Samoborske glazbene jeseni. Završila je studij prevođenja (njemački, ruski i hrvatski jezik) na Institutu za prevođenje sveučilišta u Beču (Zentrum für Translationswissenschaft, Universität Wien). Trenutno studira njemačku književnost na Sveučilištu u Hagenu. Članica je Društva hrvatskih književnih prevodilaca.2018. godine u izdanju Croatie Records objavljuje svoj prvi CD “Marta Schwaiger, Dani Bošnjak & Krešimir Has play Bach”.

Borjan Oliver (Zagreb, 1993.) diplomirao je klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu sa 20 godina, gdje je završio i poslijediplomski specijalistički studij u klasi Đorđe Stanettija. Usavršavao se na radionicama eminentnih klavirskih pedagoga kao što su Noel Flores, Karl-Heinz Kämmerling, Laszlo Baranyay, Eugen Indjic, Philip Fowke, Robert Andres, Balasz Szokolay. Laureat je međunarodnog klavirskog natjecanja Međunarodni forum “Glazbena izvedba i pedagogija” (2008.). Još se u studentskim danima profilirao kao vrsni interpret suvremene glazbe za klavir solo i komorne sastave, izvodeći veliki broj istaknutih hrvatskih i inozemnih skladatelja. Bio je klavirist studentskog komornog ansambla specijaliziranog za suvremenu glazbu “Asmangu” pod vodstvom mo. Berislava Šipuša. Sudjelovao je na projektima Carmen G. Bizeta i Slavuj I. Stravinskog (u sklopu 27. MBZ-a) kao glavni korepetitor za soliste i zbor u produkciji Muzičke akademije. Redovito izvodi skladbe studenata kompozicije na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Ističe se suradnja s HR-projektom (pod vodstvom Katarine Krpan), nastup na 26. Muzičkom biennalu Zagreb (izvodeći skladbe Tomislava Olivera), česta suradnja s ansamblom Cantus, (2018. kao solist izvodi i klavirski koncert Berislava Šipuša, Play) te suradnja s orkestrom HNK Ivana pl. Zajca u sklopu 29. MBZ-a na praizvedbi opere Klotho istaknute mlade poljske skladateljice Martyne Kosecke. Kao solist se istaknuo virtuoznom izvedbom Fantazije za klavir i orkestar Claudea Debussyja, uz orkestar Muzičke akademije Zagreb pod ravnanjem mo. Mladena Tarbuka. Pedagoško iskustvo stjecao je od ožujka 2018. u GŠ Zlatka Balokovića, od rujna iste godine u GŠ Vatroslava Lisinskog kao klavira kao asistent u naslovnom zvanju na Akademiji za umjetnost i kulturu Osijek na Odsjeku za Novu glazbu do listopada 2019.

Priredio B. V.

Leave a Reply


1 − = 0

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum