Početci filma: dokument i fikcija u Klubu Pulske filmske tvornice

Besplatna projekcija filmova sa samih početka kinematografije: od prvih projekcija braće Lumière i rađanja filma kao tehnološkog dostignuća i sredstva zabave do početka njegovog razvijanja kao umjetnosti, na programu je u četvrtak, 3. studenog u 20 sati u Klubu Pulske filmske tvornice.

Prvi su filmovi jednominutni dokumenti svakodnevice, sa stogodišnjim odmakom posebno zanimljivi zbog gradskih vizura i prometa, početaka turizma na moru, ponašanja ljudi pred kamerom te očiglednih razlika u izgledu pripadnika različitih društvenih klasa. Već na prvoj javnoj projekciji u pariškom Grand Caféu 1895. tada slavni iluzionist George Méliès prepoznao je potencijal filma. Stvara nevjerojatan svijet fikcije razvijajući brojne i danas aktualne tehnike filmskog trika.

Prije projekcije filmove će najaviti voditelj Kluba PFT-a Marko Zdravković-Kunac, a poslije filmova vodit će razgovor s publikom o pogledanim filmovima, filmskim narativima i početcima filmskog jezika te stvaranju prvih rodova i žanrova.

PROGRAM

Cinematographe filmovi braće Lumière:

Trg Cordeliers u Lyonu, Louis Lumière, 1895., Francuska, Lyon,

Most August, nepoznati snimatelj, 1896., Njemačka, Dresden

Barka napušta luku, Louis Lumière, 1897., Francuska,La Ciotat

Kupanje u moru, Louis Lumière, 1895., Francuska

Djeca love račiće, Alexandre Promio, 1896., Engleska

Ulazak vlaka u stanicu La Ciotat, Louis Lumière, 1896., Francuska, La Ciotat

Iskrcavanje tereta s broda, Alexandre Promio, 1896., Španjolska, Barcelona

Porinuće broda, Louis Lumière, 1896., Francuska, La Seyne-sur-Mer

Pogled na piramide, Alexandre Promio, 1897., Egipat, Giza

Uspon na planinu, nepoznati snimatelj, 1899., Francuska

Panorama iz dizala na Eiffelovom tornju, nepoznati snimatelj, 1898., Francuska

Panorama iz barke u Velikom kanalu, Alexandre Pro-mio, 1896., Italija, Venecija

Odlazak iz sela Namo, Gabriel Veyre, 1900., Vijetnam

Putovanje Italijom–od Napulja do Vezuva, produkcija Pathé, 1904., Francuska, 4 min.

Žičara vozi prema Vezuvu koji se puši; turisti u nosiljkama silaze s vulkana.

Život nomada, proizvodnja Pathé, 1908-10., Francuska, 5 min

U nomadskom naselju djeca se igraju, odrasli rade i bave se svakodnevnim aktivnostima: hrane konje, peru, kuhaju, siju i sijeku drva uz prikolice u kojima žive. Muškarac izrađuje postolja od šiblja koja žene prodaju u gradu. Postolar popravlja cipelu, sakupljači otpada razvrstavaju otpad.

Rover spasitelj, Lewin Fitzhamon i Cecil Hepworth, 1905., Engleska, 7 min

Osvetoljubiva prosjakinja otima bebu iz kolica dok dadilja ne pazi. Obiteljski ljubimac pas Rover odlazi u potragu.

Mali Jules Verne, Gaston Velle, 1907., Francuska, 6 min

Dječak nakon čitanja ubrzo zaspi i počne sanjati. Iznad kreveta javljaju se neobične slike: portret Julesa Vernea, globus, vlak, sunce, mjesec, meteor… Dječak ustaje i ukrcava se u košaru letećeg balona. Pada u more i roni do morskog dna gdje se meduze, školjke i koralji pretvaraju u plesačice, a zatim nestanu. Napada ga ogromna hobotnica, ali usred borbe dječak se budi u krevetu i udara jastuk dok perje leti posvuda.

Gulliverova putovanja, George Méliès, 1902., Francuska, 4 min

Jedne noći Gulliver otkriva Liliput, zemlju u kojem su kuće toliko male da može hodati preko njih. Iznenada izbija požar, koji Gulliver lako gasi. U drugom dijelu putovanja Gullivera spuštaju u golemom rupčiću na ogroman stol za kojim tri diva kartaju. Nakon kartaške partije Gulliver pokušava izraziti ljubav divovskoj mladoj ženi. Penje se ljestvama kako bi joj bio bliže, ali pada u šalicu čaja.

Proljetna vila, Segundo de Chomón, 1902., Španjolska, 4 min

Siromašan par usred zimske noći prihvaća staricu u svojoj skromnoj kolibi. Ona se pretvori u proljetnu vilu koja jednim potezom zaustavlja snijeg i vraća boje prirodi. Polako skuplja cvijeće u veliki buket koji predaje iznenađenom paru i naglo nestaje. Žena položi buket na stol i u njemu pronađe dvije bebe, izvor velike sreće za gostoljubivi par.

Vozač ‘?’, Robert William Paul, 1906., Engleska, 3 min

Policajac pokušava zaustaviti jureći automobil u kojem su vozač i žena omotana velom. Automobil ga udari, pregazi i nastavi dalje. Policajac ustaje i trči za automobilom, no automobil nastavi uza zid zgrade i odleti među oblake i zvijezde. Prolazi pokraj nasmiješena Mjeseca, a zatim ga meteor ponese do Saturna, na čijim prstenovima jureći par odveze još nekoliko krugova. Automobil zatim pada i slijeće ravno u sudnicu u kojoj se odvija suđenje. Automobil se tada neočekivano pretvori u konjsku zapregu, a službenici, policajac i sudac su zbunjeni, što par iskoristi te bježi vozilom koje se ponovno pretvorilo natrag u automobil.

Program je realiziran u suradnji s Europskom filmskom edukativnom platformom CinEd 2.0. Program Kluba Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Grad Pula, Hrvatski audiovizualni centar i Zaklada Kultura nova.

Priredio B. V.

Leave a Reply


2 + = 6

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2023 | Impressum