PROCESS_ISpainT(H)ING?!_0.4. u Dnevnom boravku DC-a Rojc

Soundpainting platforma Pula predstavlja događaj iz “Ciklusa koncerata Nove, eksperimentalne i improvizirane glazbe_0.3” PROCESS_ISpainT(H)ING?!_0.4. Radi se o koncertnom performansu: event kompoziciji oblikovanoj u realnom vremenu koji će biti održan u subotu, 19. studenog s početkom u 20 sati u Dnevnom boravku DC-a Rojca. Koncert će se prenositi uživo na Radio Rojcu.

Nastupaju: Luka Žužić (trombone and objects), Nenad Sinkauz (el. guitar, midi guitar, electronics, live processing), Marco Quarantotto (drums & objects), Marko Grbac Knapić (meta-midi keyboards, electronics, live processing), Pavle Jovanović (el.guitar, objects, electronics, live processing) i Neven Radaković (Rhodes el. piano, analog synth, voice, electronics, live processing). Za dizajn zvuka i svjetla pobrinut će se Dean Pavletić, a tehničku potporu pruža AudioLab d.o.o..

Projekt „PROCESS ISpainT(H)ING?!“ usmjeren je na procesualnost – umjetničko-istraživački proces kao ključno – nepredvidivo, otkrivajuće i (potencijalno) transformirajuće iskustvo. Konceptualno i teorijski oslanja se na Soundpainting, multidisciplinarni znakovni jezik za skladanje u realnom vremenu (autora Waltera Thompsona) – s ciljem stvaranja i razvijanja novog, autorskog „isPAINTING“ znakovnog jezika (IStrian soundpainting), okupljajući glazbenike, skladatelje i soundart umjetnike koji djeluju na polju ekperimentalne, improvizirane glazbe, intermedijalne i hibridne umjetnosti, a koji su na ovaj ili onaj način vezani uz Istru. U izvedbenom aspektu projekt „PROCESS ISpainT(H)ING?!“ kreće se na razmeđi glazbe, soundarta, performans arta i glazbenog teatra, mjenjajući umjetničko-izvedbene forme i izvođačke formacije od izvedbe do izvedbe, ali uvijek zadržavajući zajednički nazivnik u eksperimentalnoj i improvizacijskoj kompoziciji, otvarajući performativi prostor za susret i prožimanje inovativnih i radikalnih autorskih senzibiliteta, koncepata i estetika umjetnika koji u danom trenutku čine autorsko-izvođački korpus.

Svaka nova izvedba, metodološki i organizacijski navezana je na umjetničko istraživanje i umjetničku rezidenciju, kroz koje se svaka nova event kompozicija konceptualizira. Tako će ovom koncertnom performansu prethoditi dvije metodološke faze: umjetnička istraživanja “MetaMIDI_0.1” i “isPAINTING_0.4”, te umjetnička rezidencija “PROCESS ISpainT(H)ING!?_0.4”, u sklopu koje će u Dnevnom boravku Rojca 18. – 19.11.2022. biti održana isPAINTING radionica.

U središtu pozornosti umjetničkog istraživanja “MetaMIDI_0.1 je razvoj midi instrumenta koji se temelji na aproprijacijskim strategijama, procesima i tehnikama. Aproprijacija (prisvajanje) podrazumijeva korištenje “tuđih” (konretnih) zvučnih mikroelemenata, kompozicijskih mikrostruktura, motiva i isječaka, pretvarajući ih u autorske i samosvojne, manipulativnim i intervencijskim kompozicijskim tehnikama. Rezultat takvog procesa donosi posve novu paletu konkretnih zvukova (“musique concrete”), koji u svojoj ukupnosti čine instrument koji na neki “uvrnuti” način funkcionira kao veliki suvremeni mješoviti (meta)orkestar.

“isPAINTING_0.4” je umjetničko istraživanje koje na temelju istraživanja postojećih, razvija novi autorski znakovni jezik za skladanje. isPAINTING omogućava prilagodbu svakojakim instrumentima, svekolikim različitim autorsko-umjetničkim estetikama i senzibilitetima, personalizirajući postojeće koncepte i sam znakovni jezik, obzirom na vrstu i fleksibilnost instrumenata, ali i sam pristup autora-umjetnika-izvođača zvuku, odnosno, svom instrumentu. Na taj način omogućava aleatorične i paralelne performativne zvučne radnje, u jednakoj mjeri kao i one sinhronizirane – rezultirajući uvijek novim event kompozicijama koje se, dakako, oblikuju isključivo u trenutku izvedbe. Za razliku od Soundpaintinga i drugih sličnih znakovnih jezika za skladanje („Conduction“ autora Lawrence D. „Butch“ Morrisa, „Ritmo y percussion con senas“ autora Santiaga Vazqueza itd.) isPAINTING omogućava skladatelju-dirigentu istovremeno oblikovanje, vođenje i sudjelovanje u izvedbi. isPAINTING znakovni jezik koristi samo jednu ruku u znakovnoj komunikaciji, te ostavlja prostora da osoba, ili, u onom nekom zamišljenom idealu prema kojem stremi, osobe koje oblikuju izvedbu, ujedno u njoj sudjeluju svirački kao dio ansambla.

Organizator: Soundpainting platforma Pula i udruga RONDO HISTRIAE u suradnji sa Savezom udruga Rojca. Glavni producent: Neven Radaković. Izvršni producenti: Mia Đurčević i Jan Franjul. Dizajn i oblikovanje promotivnog materija: Neven Radaković.

Događaj je organiziran u sklopu programa “Ciklus koncerata Nove, eksperimentalne i improvizirane glazbe_0.3” i „Ciklusa umjetničkih istraživanja“ Soundpainting platforme Pula kojeg organizira udruga RONDO HISTRIAE uz financijsku potporu Upravnog odjela za kulturu i razvoj civilnog društva grada Pule i Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije. Autor i voditelj projekta: Neven Radaković.

Programi u Dnevnom boravku realizirani su sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Zaklade Kultura nova i Grada Pule.

Priredio B. V.

Leave a Reply


5 + = 10

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2023 | Impressum