Izložba Sz. Berlin: “Disposizione schematica” u labinskom DKC-u Lamparna.

Samostalna izložba nekoć londonskog umjetničkog dua Sz. Berlin (Schmerzzentrum Berlin), koji se od 2021. sveo na jednog člana u dobrovoljnom egzilu u Hrvatskoj (Labin), pod nazivom “Disposizione schematica” (Riječki željeznički rekvijem) bit će održana u petak , 16. prosinca u 20 sati u galeriji DKC-a “Lamparna” u Labinu.

Izložba se sastoji od instalacije sačinjene od nacrta motora za lokomotive kao i raznih dijelova vagona te ostalih elemenata korištenih u željezničkom prometu, hipnotičke zvučne podloge te jednog video uratka. Nacrti su, kao svojevrsni ready made artefakti, pronađeni na napuštenoj i devastiranoj željezničkoj remizi u Industrijskoj ulici u Rijeci, gdje je i snimljen video u suradnji Sz. Berlina i engleskog redatelja Nika Panica. Radi se o posljednjoj ovogodišnjoj izložbi u sklopu trogodišnjeg izložbenog ciklusa “Akumulator 2”, kog je L.A.E. XXI započeo 2021. godine, pod kustoskim vodstvom Damira Stojnića, koji će na otvaranju izložbe predstaviti autora i njegov projekt.

Sz. Berlin u više pravaca re-aktualizira pronađeni materijal i lokalitet. Istodobno je fasciniran samim njegovim izgledom i fazama propadanja iz kojih dokumentira vizualne i estetske činjenice, dok u samim nacrtima tematizira dihotomiju između umjetničkih slika generiranih od strane Umjetne Inteligencije (AI) koje su danas preplavile internet i, općenito, naše vizulno polje, te tehničkih nacrta za strojne dijelove koji su izrađeni ljudskom rukom. U svome tekstu o izložbi umjetnik navodi:

“Ovi nacrti iz 1960-ih postali su sheme za njihovo reaktiviranje i redizajn u 2020-im: proces obnove kroz ruševinu. Pretvoreni su u zvuk i nove, obrađene i umnožene slike. Talijanska tehnologija implementirana u bivšoj Jugoslaviji postaje umjetničkim izvorištem u suvremenoj Hrvatskoj. Hibridni novi dizajni za konceptualne strojeve, koji se nikad ne bi mogli izgraditi, renderirani su iz arhive originalnih nacrta.

„Osim izvornih dokumenata te ispisa temeljenih na originalima, drugi elememt izložbe je film (suradnja između Sz. Berlin i filmskog redatelja Nika Panica), koji ih ponovno projektira i zamišlja kao shematske prikaze budućnosti koja je istovremeno izgubljena i vraćena, upravo kao što je svaka željeznička stanica uvijek točka početka i točka kraja putovanja, kako polaska tako i dolaska. Film nam prikazuje golemi prostor u kojem leže dokumenti i vlakovi nestajući u prošlosti.

„Posljednji element izložbe je hipnotička zvučna podloga, stvorena pomoću softvera za sonifikaciju slike. Fotografije izvornih dokumenata i novostvorenih slika izvedenih iz njih unesene su u softver koji ih pretvara u zvuk. Rezultat je 10-minutni audiovizualni rekvijem za izgubljenu umjetnost i izgubljenu budućnost.”

Sz.Berlin (Schmerzzentrum Berlin) izvorno je nastao kao duo u Londonu 2007., s fokusom na mračnu povijest DDR-a i Varšavskog pakta. Odnedavno sveden na samo jednog člana, koji se od preseljenja u Hrvatsku (Labin) 2021. godine bavi irskom poviješću, brutalizmom, industrijskom baštinom Rijeke i poviješću zračne luke Tempelhof u Berlinu.

Izložba u Galeriji “Lamparna”, koju sufinancira Ministarstvo kulture i medija RH, ostaje otvorena do 31. prosinca, radnim danom od 10 do 15 sati.

Priredio B. V.

Leave a Reply


3 + = 10

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2023 | Impressum