Folklorno društvo Pazin

Adresa: Šetalište pazinske gimnazije 1
Grad/općina: 52000 Pazin
Telefon: 098/420-793
E-mail: sandrafarkas@optinet.hr
Web: www.fd-pazin.hr
Matični broj: 1248545

Folklorno društvo Pazin je udruga koja samostalno djeluje pedesetak godina, a pod ovim imenom od 1996. godine. Društvo broji 130 članova od kojih je čak 80-tak djece u dobi od 5 do 15 godina,
Sve veći interes djece za uključenje u rad Folklornog društva vrlo je značajno za očuvanje kulturne baštine središnje Istre, a samim time i prijenos znanja i tradicijskih običaja na nove generacije.
Narodna nošnja središnje Istre, kao i tradicijski instrumenti: dvojnice, sopelica, šurle, mih i roženice, vijulin, bajs (koji su pod zaštitom kulturne baštine) sve su ugroženiji te Folklorno društvo Pazin više godina radi na sustavnom obnavljanju, a kroz nastupe i promociji, kulturne baštine Istre. Osim pjesme i plesa FD Pazin sustavno radi na očuvanju i drugih tradicijskih običaja kao što su predenje vune i konoplje, premotavanje, tkanje, pletenje i drugim oblicima njegovanja Istarske nematerijalne kulturne baštine.

Društvo djeluje u nekoliko sekcija:

1. Plesna sekcija
– Dječja sekcija Pazin i Tinjan
– Sekcija odraslih A i B
*A-napredni, B-početnici

2. Sekcija svirača na narodne i tradicijske instrumente (mih, roženice, dvojnice, šurle, sopelica, bajs, vijulin, harmonika, organić(usna harmonika)…)

3. Sekcija pjevača
– Na tanko i debelo
– Vokalna sekcija „Sopelice“

Leave a Reply


3 + 7 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum