Gradska knjižnica Pazin

Adresa: Šetalište Pazinske gimnazije 1a
Grad/općina: 52000 Pazin
Telefon: 052/624-488
Faks: 052/616-383
E-mail: knjiznica.pazin@pu.t-com.hr
Web: http://www.gk-pazin.hr/

Javna ustanova.


Knjižnica i čitaonica Pazin djelovala je kao podružnica Pučkog otvorenog učilišta u Pazinu do kraja 2007. godine, odnosno do njezina osamostaljenja u skladu sa zakonskim propisima RH. Kao samostalna ustanova Gradska knjižnica Pazin počela je djelovati 1. siječnja 2008. godine.
Iako je Gradska knjižnica Pazin jedna od najstarijih kulturnih institucija u gradu, ne može se govoriti o njezinu kontinuiranom djelovanju. Naime, prekida s radom od kraja Prvog svjetskog rata do 1945. godine. No to ne umanjuje njezin značaj koji je imala u širenju narodne riječi, pismenosti i kulture u gradu Pazinu te na Pazinštini. I veći gradovi od Pazina ponosili bi se 100-godišnjom tradicijom svoje knjižnice i čitaonice.
Gradska knjižnica Pazin na početku 2009. godine u svom fondu ima 39.711 svezaka knjižnične građe, tj. 26.866 naslova. Otvorena je šest dana u tjednu, a korisnicima su na raspolaganju dva računala.


Osim osnovne knjižnične djelatnosti, Gradska knjižnica Pazin nastoji brojnim radionicama i kulturno-animacijskim programima kod pučanstva stvoriti svijest i potrebu za cijeloživotnim učenjem. Posebna se pažnja posvećuje radu s djecom i mladima. Stvarajući od ranih dana naviku dolaska u knjižnicu pozitivno se utječe na njihov mentalni i socijalni razvoj. Sudjelujući u radionicama uče se međusobnom uvažavanju, suradnji, odgovornosti za preuzete obveze i sl. Knjižnica indirektno utječe na njihov razvoj i stvaranje obrazaca ponašanja, vrijednosti i stavova u odrasloj dobi.


U radu knjižnica surađuje s drugim institucijama i udrugama koje djeluju u gradu, a neke od njih su OŠ Pazin, Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile Pazin, Pazinski kolegij, dječji vrtić Olga Ban, Društvo Naša djeca Pazin, Albus Pazin, Klub Jules Verne Pazin, Pučko otvoreno učilište u Pazinu i drugi, a rad pomažu i sponzori.

Leave a Reply


8 − 5 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum