HKD Franje Glavinića

Adresa: Pergolisova 2
Grad/općina: 52210 Rovinj
Telefon: 052/830-879
E-mail: hkd@email.t.com.hr
Web: http://www.rovinj.hr/rovinj/rovinj/kultura/hkd-franjo-glavinic


HKD Franjo Glavinić osnovano je 24. studenog 1990. godine. Od samog osnutka društvo je s velikim entuzijazmom krenulo u ostvarivanje svojih temeljnih ciljeva i vrlo brzo se moglo pohvaliti čitavim nizom pokrenutih aktivnosti kao što su brojna predavanja, organiziranje kulturnih i društvenih tribina i književnih večeri, predstavljanje knjiga i časopisa. Organiziraju se kazališne i druge priredbe i koncerti, počinju s radom brojne sekcije od kojih posebno treba izdvojiti mješoviti pjevački zbor, recitatorske, dramske i folklorne sekcije, kao i književne radionice. Hvalevrijedne su posebne aktivnosti društva za vrijeme Domovinskog rata kada se upriličuju priredbe po rovinjskim hotelima za prognanike i izbjeglice s ratom zahvaćenih područja.


Značajna za društvo je 1992. godina kada iz tiska izlazi prvi broj „Rovinjskih obzora“, glasila društva, a kasnije i Ogranka Matice hrvatske, prvog hrvatskog zavičajnog lista Rovinjštine, kroničara svih bitnih zbivanja u užem zavičaju koje se održalo do danas. Društvo je između ostalog i pokretač (1992) danas već tradicionalne književne manifestacije „Šoljanovi dani“ i odnedavno (2004) još jedne značajne kulturne inicijative koja isto tako već prerasta u tradiciju, „Susreta književnika hrvatskih manjina u susjednim zemljama s književnicima u Republici Hrvatskoj“ koji su se 2008. održali peti put.


U suradnji s Maticom hrvatskom HKD, Franjo Glavinić dosad je objavio nekoliko zbirki pjesama, antologijski izbor pjesama članova književne radionice „Budi moje svjetlo“, zbirku basni „Stare basne u novom ruhu“ Vlastimira Pavića, knjige pjesama Nevenke Uljanić, Remiđa Sošića, a u pripremi je i „Seljanski zbornik“ koji će predstaviti radove sa znanstvenog skupa održanog u Rovinjskom Selu i Rovinju u povodu obilježavanja 100. obljetnice „Hrvatske čitaonice Rovinjsko Selo“. Hrvatsko kulturno društvo Franjo Glavinić , trenutno koordinira i njeguje djelovanje sljedećih sekcija: mješovitog pjevačkog zbora, književne radionice, glazbene i likovne sekcije, dramske sekcije, folklorne sekcije, škole klasičnog baleta, glazbenog vrtića i informatičke sekcije.

Leave a Reply


+ 2 = 11

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum