KUD Mate Balota

Adresa: Dalmatinska 100b, Rakalj
Grad/općina: 52208 Krnica
Telefon: 052/556-031; 098/919-8107


KUD «Mate Balota» osnovan je 1996. godine i okuplja pedesetak plesača, svirača i pjevača, od vrtića, osnovne i srednje škole, studenata i odraslih članova. koji njeguju tradiciju i tradicijske vrijednosti ovoga kraja narodnim plesovima, svirkom na mihu, roženicama i harmonici te narodnim napjevima na tanko i debelo.


Cilj osnivanja KUD-a bio je dobro i korisno provođenje slobodnog vremena mladih, razvijanje inicijative, kreativnosti, afirmacija pozitivnih vrijednosti, ali ne samo to. Jedan od važnijih ciljeva je usvajanje znanja o obilježjima svoje kulture, razumijevanje pojma identiteta jer tek poznavanjem svoje vlastite kulture, moguće je tu kulturu čuvati, nadograđivati, promicati i čuvati za nove generacije.


U svojih osam godina djelovanja, članovi KUD-a su svoj kraj predstavili u mnogim krajevima širom Hrvatske, ali i izvan granica domovine. Bila su zapažena njihova gostovanja na brojnim smotrama i susretima po Istri, na
Krku, Dalmaciji, Gorskom kotaru, Moslavini, Podravini, Istočnoj Slavoniji, Zagrebu, Zagorju te u Češkoj i Njemačkoj.


Plesovi koji se plešu su balun, ballo di sedia, sette passi i spitz polka, stara polka, promjena, a koreograf je gospodin Stjepan Celić. Svirka koja otvara svaku svečanost i koja se uvijek svira prva je mantinjada. Pleše se u pratnji miha i roženica ili roženice ili harmonike. Vještinu sviranja na mihu i roženicama na mlade svirače prenosi gospodin Mladen Buić. Na repertoaru narodnih pjevača su stari istarski napjevi na tanko i debelo, a najpoznatije pjesme su “Spod mi Raklja sela”, “Divojka je uranila”, “Cviće mi polje pokrilo”, “Kada san se z dragon rastavija”, “Koliko je od Učke do mora”…


Članovi KUD-a odjeveni su u tradicionalnu istarsku narodnu nošnju, jednostavnu u svojoj pojavnosti jer područje Raklja obiluje kamenom i oskudnim načinom života u prošlosti te je muška i ženska narodna nošnja slika težačkoga života, ali nadasve odraz jednostavnosti, širine i bogatstva duha.

Leave a Reply


6 + = 11

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum