40. Obljetnica Međunarodnog kulturnog centra HGM u Grožnjanu

Vrijeme: od svibnja do listopada 2009.
Mjesto: Grožnjan
Organizator: Međunarodni Kulturni Centar HGM

———————————————————–

Grožnjan 2009 1Međunarodni kulturni centar HGM koji djeluje u istarskom gradiću Grožnjanu, ove 2009. godine, slavi svoj 40 – ti rođendan.

Od njegova osnutka 1969. godine pa sve do danas, 22 tisuće mladih i njihovih mentora iz 90 zemalja, sudjelovalo je u plesnim, glumačkim, glazbenim i drugim aktivnostima u organizaciji ovog kulturnog Centra. Među njima našla su se i neka svjetski poznata imena iz područja klasične glazbe, Flahsman, Žislin, Dešpalj, Lutoslavski i Šafran.

Zahvaljujući svemu tome, Grožnjan danas ima međunarodno priznat status grada umjetnika, koji svake godine, na šest mjeseci, otvara vrata mladim umjetnicima iz cijeloga svijeta i postaje središte učenja, zabave i razmjene korisnih iskustava.
MKC je prvotno djelovao pod vodstvom svog osnivača, svjetske organizacije «Jeunesses Musicales International» sa sjedištem u Bruxellesu, kao njezin prvi i jedini međunarodni glazbeni kamp, a danas Hrvatska glazbena mladež vodi Centar samostalno.


Jedno od važnih međunarodnih uspjeha i priznanja vrijednosti njihova dugogodišnjeg rada jest primitak Grožnjana (u listopadu 2008. godine) u međunarodnu asocijaciju «Europske mreže kulturnih centara s povijesnim spomenicima «ACCR» (European Network of Cultural Centres –Historic Monuments), koja okuplja 40 članova iz Europe, Brazila i Kanade.

U sklopu ovogodišnjeg programa MKC – a u Grožnjanu, od svibnja do listopada 2009. godine, održat će se 54 radionice/seminara/simpozija od kojih su 33 glazbene radionice i tečajevi te 19 radionica iz područja plesa, filma, glume, likovne umjetnosti, arhitekture te seminara iz područja civilnog društva. U okviru ciklusa pod nazivom «Grožnjansko glazbeno ljeto» održat će se preko 50 koncerata te međunarodni festivali «Etno Croatia» i «Jazz is back 2009». (I.R.)Leave a Reply


4 − 2 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum