Marijan Molnar – izložba u Rovinju

Vrijeme: od 26. rujna do 25. listopada 2009.

Mjesto: Zavičajni muzej grada Rovinja

Organizator: Zavičajni muzej grada Rovinja

———————————————————

marijanU «Zavičajnom muzeju grada Rovinja», 26. rujna s početkom u 20 sati održat će se izložba «Pregled rada 1998. – 2008.» Marijana Molnara.

Bit će predstavljeni autorove fotografije, objekti, instalacije te video radovi.


«Molnar je autor brojnih «site specific» i «on line» radova. Radovi mu se često međusobno nadovezuju, oblikujući šire tematske cjeline i cikluse.


Bilo da istražuje pozicije manjina, temu drugog, društvene margine i marginalizacije, percepciju globalnih odnosa ili pak osobni identitet, Molnar iznova rabi kreativni potencijal «anonimnosti» istražujući genius loci lokalne kulturne i socijalne sredine.


Od početka se razlikovao od grupacija konceptualista i postkonceptualista u koje su ga kritičari poslije smještali, po tome što se nastojao zadržati na rubu izvan matične orijentacije svojih kolega.


To se očituje u odabiru njegovih tema i ambijenata, od kojih je naprepoznatljiviji, ambelematski motiv, koji se neprestano ponavlja, njegovo rodno mjesto Reka pored Koprivnice.


Velikim imenom naše umjetnosti postao je u 1990-ima, zahvaljujući akcijama, sjajnim ambijentima, atraktivnim multimedijskim predstavljanjima…, od kojih dio podastire i na ovoj izložbi Marijan Molnar, 1998. – 2008.


Pregled rada, na kojoj su predstavljeni pojedini za njegovu morfologiju znakoviti radovi iz cjelovitih projekata u mediju videa, fotografije, objekata i instalacije. Značajan dio onoga što je Molnar stvorio ovdje je nazočan i u obliku dodatne dokumentacije.


Jedan od najznakovitijih aspekta Molnarova opusa jest otvorenost i nekonzerviranost pojedinih njegovih radova ili ciklusa, dakle činjenica da se svi njegovi projekti revitaliziraju i usložnjavaju, nadopunjuju u medijsku, motivsku i značenjsku mrežu.


Molnarova stvaralačka geneza bogata je, a nastaje tako da u svakome novom ciklusu dio problema prenosi iz prethodnog ciklusa ili ranijih izložaba, problemske cjeline, dakle, slaže i ulančava u određene blokove kako se oni – zahtjevni teški za odgonetanje – ne bi previše raspršili i rasplinuli.


Tu prepoznajemo i težnju sumiranju, sažimanju iskustva te nastojanje da se s određene distance uspostavi odnos prema starijim radovima, i to na način koji nije sentimentalan nego produktivan.


«Pritom, dakako, izvorna značenja pojedinog fragmenta ostaju neokrnjena, ali se cjelina otčitava u kontekstualno izmijenjenim zaključcima», zapisao je davno Marijan Špoljar.


Svaki novi ciklus – osim popudbine u obliku staroga problemskog sklopa – uvođenjem novih problema, više ili manje komplementarnih s postojećim, trasira novu perspektivu ovoga intrigantnoga i beskompromisnoga umjetničkog rukopisa.


Dijelovi ili čak cijeli problemski sklopovi prijašnjih izložaba nerijetko ulaze u nove, složenije i opsežnije kontekste i raščlambe, pa se ideje i stvaralački prosedei starih radova u značajnom dijelu revitaliziraju novim ostvarenjima.» – piše Ivica Župan (novinar i likovni kritičar) u katalogu.


Marijan Molnar rođen je 1951. u Reki, kraj Koprivnice. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu diplomirao slikarstvo 1976. godine u klasi profesora Šime Perića.


Od 1976. do 1979. godine bio je suradnik Majstorske radionice slikara Ljube Ivančica i Nikole Reisera 2002. godine objavio je autorsku knjigu tekstova i foto dokumentacije svojih radova.


Knjiga je popraćena tekstovima Marine Gržinić, Marijana Špoljara i Ane Dević.
Živi i radi u Zagrebu.


Izložba ostaje otvorena do 25. listopada.


Info: Tel. 01 363 07 14

marijanmolnar@inet.hr

Leave a Reply


8 − = 4

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum