Muzej grada Vodnjana

Adresa: Trgovačka 2
Grad/općina: 52215 Vodnjan
Telefon: 052/535-953

Nakon dugogodišnjeg rada, dovršeno je restauriranje i adaptacija Palače Bettica (XIV st.) u Vodnjanu.

Time su stvoreni uvjeti za ostvarenje dugogodišnje želje mještane Vodnjana za prezentacijom njihove materijalne memorije.

Prije tridesetak godina, u istoj palači bila je otvorena mala zbirka etnografskih i drugih predmeta koji su svjedočili o gradskom životu. Predmete su tada poklonili mještani Vodnjana, upravo za muzejsku zbirku. Trenutno su svi pohranjeni u spremištu.

Cilj je iste predmete izložiti u budućem etnografskom muzeju Grada Vodnjana.

Svečano otvorenje palače Bettica, sjedište budućeg Muzeja Grada Vodnjana, održalo se 29. studenog 2008. godine.

Projektom adaptiranja palače Bettica predviđeni su izložbeni prostori na sve tri kvalitetne etaže, dok su u potkrovlju bili servisi i spremišta. Dio prizemlja namijenjen je recepciji i sanitarijama. Na drugom katu palače, otkriveni su ostaci renesansnog zidnog oslika. Restauratorskim zahvatom svi sačuvani dijelovi su prezentirani, a jednako su tretirani i pronađeni ostaci povijesne žbuke.

Povodom svečanog otvaranja obnovljene zgrade, postavljene su i dvije privremene izložbe.

Prostor u prizemlju namijenjen je izlaganju arheološkog materijala (ranosrednjovjekovni sakralni objekti u okolici Gurana – crkva Sv. Šimuna i velika trobrodna bazilika, ostaci obližnjeg istovremenog naselja, crkva Sv. Cecilije i Sv. Severina.

Na prvom katu postavljena je vrijedna zbirka slika  koju je u Veneciji sakupio slikar Gaetano Gresler te ostavio Gradu Vodnjanu 1818. godine. Radi se o ukupno 19 slika, uglavnom profane tematike (mrtva priroda, portret, bitka) iz razdoblja 17. i 18. stoljeća.

Leave a Reply


1 + = 5

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum