Uspješan spoj moderne i barokne glazbe

Organum Histriae Pula_08

Pulska se katedrala sinoć pokazala idealnim ambijentom za održavanje neobičnog koncerta „Povratak Bachu“. U sklopu 13. međunarodnog festivala Organum Histriae 2010, publici su se predstavili trubač Daniel Schmahl i orguljaš Johannes Gebhardt čija glazba jest spoj moderne i barokne muzike.


Ova dva glazbenika beskrajnu inspiraciju crpe iz skladbi baroknog skladatelja Johanna Sebastiana Bacha. Glazbu koja se smatra dijelom nepovratne prošlosti(bogate!), njemački muzičari usudili su povezati sa suvremenom muzikom. Svojim interpretacijama putuju kroz raznorazne stilove – klasicizam, romantizam, jazz, čak i tango. Upravo na taj način žele duh klasične glazbe uklopiti u suvremeni svijet i približiti je današnjim slušateljima. Koristeći materijale koje nude bogate skladbe Bacha i drugih skladatelja, stvaraju modernu glazbu čime se stvara homogena smjesa prošlosti i sadašnjosti. Ovi interesantni i potpuno glazbi predani muzičari pokazali su da raznorazni stilovi ne moraju sami po sebi biti različiti, čak štoviše imaju i zamjetne sličnosti.


Svirala se glazba nevjerojatnog kompozitora Johanna Sebastiana Bacha te čak i Libertango suvremenog skladatelja tango glazbe, Astora Piazzolle. Iako bi se na prvi pogled reklo da ova dva skladatelja nemaju ništa zajedničko, Gebhardt i Schmahl dokazali su suprotno – prikazujući njihovu glazbu u drugačijem, zanimljivom i dinamičnom svijetlu. Reakcija publike bila je očekivano pozitivna, a njemački skladatelji zasluženo su dobili dugotrajan aplauz. Kao što to i inače biva, slijedio je bis. Čak desetak minuta više, kompozitori su izdvojili vremena za pulsku publiku, kojoj je ovo bila jedinstvena prilika da posluša nešto sasvim neuobičajeno. Osvježenje večeri bili su i pulski harmonikaši Ana Šterpin Zagoranski i Borut Zagoranski, a svojom su dinamičnom izvedbom uljepšali večer.
Nažalost, sinoćnji koncert pokazao se više atrakcija za stariju populaciju, zbog čega se može zaključiti da mlađa publika još uvijek nije spremna za ovaj tip ozbiljnog događanja.


Nakon koncerata u Umagu, pa sinoć i u Puli, manifestacija se nastavlja i u drugim crkvenim ambijentima. Sutra ponovno slijedi koncert u Umagu, u Župnoj crkvi, a nastupit će hrvatski orguljaš Pavao Mišić i ruski violinist Dimitrij Sinkovski. Već dan poslije, 27. kolovoza u Župnoj crkvi, u Bujama, nas očekuje vokalni ansambl Antiphonus.

>

Fotoizvještaj pogledajte klikom na LINK>

Napisala Vlasta VUJAČIĆ
Fotografirao Aldo ŠURAN

Leave a Reply


3 − 2 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2018 | Impressum