Inicijativa za volonterski centar Istarske županije predstavljena na Sajmu knjiga

Vrijeme: 05. prosinac 2010.

volontiraj-MMC Luka

U Domu hrvatskih branitelja u Puli u nedjelju su se predstavili volonteri koji su u povodu Međunarodnog dana volontera govorili i o volontiranju općenito.

Tea Grujić iz Sveučilišne knjižnice i Iva Hilj su, po riječima direktorice sajma Magdalene Vodopija, iznijele najveći dio posla oko organizacije volontera s kojima rade već tri mjeseca. Grujić se pohvalila da je u projekt uključeno više od sto volontera.

Denis Sgagliardi iz udruge ZUM opet je govorio o inicijativi za osnivanje županijskog volonterskog centra, što bi se trebalo realizirati iduće godine, a u planu je i baza podataka volontera.

Elvis Fekete iz udruge Casoni Vecchi osvrnuo se pak na akciju “Želim proći”, koju je u petak organiziralo više udruga. U sklopu akcije dvije grupe volontera prošle su čitav centar i nepropisno parkiranim autima zakačili crvene, a propisno parkiranim zelene letke. Isto su komunalni redari i policajci radili u drugim istarskim gradovima. Odaziv je bio izvrstan, sudjelovale su i mlađe i starije generacije, a Fekete je priznao da ni sami organizatori nisu bili svjesni koliko krivo parkirani auti smetaju prolasku ljudima s poteškoćama.

U MMC-u Luka pokušali su istovremeno okupiti što više organizacija koje se bave volonterstvom, što je istaknula Danijela Ustić, koja je govorila u ime Obiteljskog centra Istarske županije, državne ustanove posredstvom koje se može volontirati u radu s djecom, a uvjet je završena srednja škola.

Svetlana Stojanović iz Metamedija govorila je o volonterima koji pomažu, primjerice, u organizaciji festivala Media Mediterranea. Metamedij i ZUM vode zajednički Centar za mlade u Kandlerovoj u kojoj mladi volonteri pišu za časopis “3ska” te rade istoimenu radioemisiju. Sgagliardi je pozvao sve koji žele pisati te kreirati i provoditi program Centra da im se pridruže.
Izvor: http://www.glasistre.hr/kultura/vijest/292167

Prisutnima se obratila i Danica Kuzmanović, također volonterka, predsjednica Lige protiv raka, koja djeluje 43 godine u kontinuitetu, a bavi se prevencijom, ali i rehabilitacijom oboljelih. Imaju dva kluba, za oboljele od raka debelog crijeva i raka grla, a članovi nastoje pomagati i oboljelima u terminalnoj fazi.

Volontere su pozdravili predstavnici Grada Pule i Istarske županije, pročelnici Erik Lukšić i Vladimir Torbica, koji su i članovi Savjeta sajma, te pročelnik županovog kabineta Miodrag Čerina, dok se prvih volonterskih dana sajma prisjetila direktorica Vodopija.

Leave a Reply


4 − 4 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum