Premijera predstave “Elektra” u Puli

Vrijeme: 05. ožujak 2011.
Mjesto: Pula, INK Pula
f589bad207
U petak, 05.ožujka 2011. godine u INK u Puli održat će se premijera predstave “Elektra” dramatrugrinje Željke Udovičić i redatelja, scenografa kostimografa i koreografa predstave Damira Zlatara Freya.


“Majka i obitelj su moja životna tema. Intimno, duboko mislim da je to priča s kojom ja nisam nikada završio dijalog, a kamoli izgradio neki jasno profiliran stav. S te strane rad na ovom projektu bio je još interesantniji jer sam se morao suočavati s mnogim stvarima koje sam u životu zaobilazio svjesno, a nekad i zbog nekih bolnih unutarnjih mjesta.
Dakle, nije “Elektra” neko opće mjesto, mislim da je tako i postavljena. Cijelo se vrijeme borimo da je maknemo iz pozicije opće teme i da se odnosi jako analitički obrade. Grozno je, zapravo potresno da se od kada je “Elektra” napisana do danas čovjek nije puno promijenio, i da još uvijek ta drama odnosa, ja je tako zovem, ima izuzetno jak utjecaj. Nitko od nas nije imun na pitanja koja “Elektra” otvara.” veli Zlatar Frey.


Elektra – mitska priča iz davnih vremena koja nas vješto sustiže i tjera da se zagledamo i prepoznamo sebe u ovom našem (ne)vremenu.
Euripid Elektru piše u pradavna vremena, negdje oko 410. godine pr. n. e.
Taj tvorac najintrigantnijih ženskih likova: Medeja, Alkestida, Andromaha, Hekuba…, Elektru tjera na osvetu zbog smrti oca koji je pao od ruke majke Klitemnestre. Njena želja za ubojstvom majke i ljubavnika joj Egista zastrašujući je pokretač radnje. No unatoč njenoj tragičnoj sudbini Elektra je sve osim savršene junakinje našega doba. Ona manipulacijom natjera brata Oresta da izvrši sam čin ubojstva i preuzme krivnju na se. Elektra nas svojom sudbinom upozorava kako začarani krug osvete za događanja u prošlim vremenima ne može donijeti mir, ali ne dozvoljava niti novi Početak. (Željka UDOVIČIĆ)

I
zvor: http://www.glasistre.hr/kultura/vijest/320273

http://www.ink.hr/index.php?id=642

Leave a Reply


9 − 5 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum