Izložba Sabine Damiani “De-Constructing” u Puli

Vrijeme: 08. travnja 2011.
Mjesto: Pula, MMC Luka
Damiani_Sabina_02
U petak, 08. travnja 2011. godine, s početkom u 20:00 sati, u MMC Luka u Puli održat će se otvaranje izložbe Sabine Damiani “De-Constructing”.
Ritual oblikovanja Sabine Damiani viđeno gura kroz skramu memorije. Pri tome dozvoljava osobnu mijenu stava. Umjetnica intervenira traženjem novog značenja. To postiže efektno ograničavajući se na jednostavne postupke: crtež i rez.
Ona se povjerava krhkom mediju: izrezuje fotografiju ili tonirani papir, preko njih oblike nadograđuje crtežom. Intervencije u već postojeći vizualni zapis, uglavnom fotografiju, autorica nadograđuje gestualno.  Time unosi svježinu osobnog doživljaja oblika.


Asocijativni detalji s kojima Sabina Damiani ispunjava polje rada uvijek su jasni iako ponekad ne možemo odmah odrediti smisao, poruku njihovog odnosa.
Ona koristi ezoteričnost koja je čitljiva u odnosima prepoznatljivih i skiciranih a nedocrtanih oblika. Mi ne ostajemo ravnodušni već prepoznajemo impresije situacijama koje smo proživjeli ali ne nužno u istim odnosima kako ih prezentira autorica.
Komunikacija s radovima izaziva u nama propitivanje, provjeravanje vlastitih doživljaja temeljem autoričine iskrenosti i direktnosti.


Teme od kojih kreće u avanturu interpretacije jesu proživljena svakodnevica. Ali ona sumnja. Po principu organiziranog kaosa, granica između doživljenog i realnog razbijena je.
Umjetnica je na razmeđu između cinizma i želje za spoznajom mijene. Promišljenost i lakoća pristupa zadatku karakteristika je autoričina rukopisa.
Ona se igra na rubu nadrealnog i dječjeg. Priklanja se suvremenom pa umjesto estetskog, poštuje instinktivno. Naglasak je stavljen na igru a ne na pravilo. (Eugen Borkovsky, iz predgovora).


Leave a Reply


4 − = 1

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum