Izložba Emila Bobanovića Ćolića u Puli

Vrijeme: 16. rujna 2011.
Mjesto: Pula

Koraja babe Ane

U petak će se u Galeriji Luka u Puli, s početkom u 20:00 sati, održati otvorenje samostalne izložbe slika Emila Bobanovića Ćolića “


U dobi srednjih godina, ne sluteći da ulazi u svoj zreli period stvaranja, Bobanović Ćolić otvara se jeziku apstrakcije i otada se ne odvaja od njega. To je bilo 1970. godine, da bi odnedavno, svega nekoliko godina unatrag, započeo s istraživanjem kojemu je rezultat novi ciklus akrila (u kombiniranoj tehnici na juti), prepoznatljivom po reduciranom koloritu crveno-modro-crnih kombinacija na bijeloj podlozi.


U takvim trobojnim varijacijama, izmjenjuje manje ili više koloristički dinamiziranu masu (na formatima koji ne premašuju 100×120 cm) koja poput nakupine smisla, lebdi u bestežinskom bijelom prostoru slike.
Riječ je o radovima koji na umjetnikovom razvojnom putu predstavljaju pomak kojeg je lako previdjeti, jer iz njih i dalje zrači ona ista fascinacija morem, vedrinom neba i svjetlom Mediterana, sveprisutnim na platnima već od kraja devedesetih. Korak dalje osjeća se i u oslobađanju od konteksta mjesta – situacijskih prizora iz života s morem, koji su dosljednoj geometrizaciji usprkos, oku pružali radost da u njima gleda jedra i prove trabakula.

Leave a Reply


5 + = 8

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum