4. ETNOFILm festival završio dodjelom nagrada

U subotu, 5. svibnja, svečano je zatvoren 4. ETNOFILm festival. Članovi žirija Nicole Hewitt, Etami Borjan i Jacques Lombard nakon završetka svih projekcija objavili su pobjednike, pa je tako u kategoriji Autor antropolog/etnolog nagradu dobio Adrian Strong s filmom ‘Gorko korijenje: Kraj mita iz Kalahari pustinje’, i to ‘za analizu ostavštine Johna Marshalla i snažnog prikaza socijalne, kulturne i političke borbe protiv negativnih efekata ‘razvoja’ i globalizacije s kojima se suočavaju zajednice kao što su Ju/’hoansi’. U kategoriji gdje autori nisu antropolozi/etnolozi nagradu su odnijeli Jana Richter i Rike Holtz za film ‘Cholita Libre’ zbog ‘osjećajnog angažmana i afirmacije protagonistica filma – bolivijskih domorodačkih hrvačica’. U kategoriji studentskog filma nagradu je dobila Darcy Turenne s filmom ‘Osma paralela ‘za osnaživanje mladih žena posudbom vizualnih predodžbi iz popularne kulture’. U kategoriji TV produkcije posebna priznanja dobili su Rasim Karalić s filmom ‘Furmani’ i Eva La Cour s filmom ‘Obilazak’.

 

Posljednji dan festivala obilježile su prepune projekcije filmova ‘Živjeti kao običan čovjek’ i ‘Kupica’, a projekcijama svojih filmova pridružili su se autori Isabelle Makay, Yann Tonnar, Tomislav Pletenac, Mario Vrbančić, Dieter Bartels i Helen Huawe. Pred popunjenom dvoranom Zavičajnog muzeja Grada Rovinja Marcus Banks i Jay Ruby održali su predavanje o indijskom kolonijalnom filmu te predavanje i projekciju filma ‘Povratna promišljanja: Filmska studija o seoskoj dražbi’, nakon kojih se razvila zanimljiva diskusija koja se nastavila i kasnije u ležernom ozračju uz marendu na gradskoj tržnici. Kasno popodne zatvorena je izložba ‘Povratak na Zemlju – Prekinuti životi deportiranih Malijaca’. Navečer nakon proglašenja pobjednika, direktorica festivala Tamara Nikolić Đerić je u ime organizatora zahvalila svim sudionicima, posjetiteljima i sponzorima, a članovi žirija istaknuli su festival kao vrijednu platformu za plodne rasprave.

 

Četvrti ETNOFILm festival u organizaciji Etnografskog muzeja Istre trajao je tri dana tijekom kojih su u rovinjskom Multimedijalnom centru prikazana su 24 filma domaće i svjetske produkcije, održana predavanja, okrugli stol, izložba i predstavljanje knjige. U programu festivala sudjelovali su brojni priznati stručnjaci te 12 autora prikazanih filmova iz Europe i svijeta s kojima su nakon projekcija održane Q&A sesije. Program ETNOFILm festivala iz godine u godinu privlači sve veći broj posjetitelja pa je tako ove godine projekcije pogledalo preko 1100 gledatelja.

 

Samom festivalu prethodila je šestodnevna radionica vizualne antropologije i montaže filma pod vodstvom Alana Grossmana i Ivora Ivezića. Četrnaestero polaznika radionice je na samom početku festivala prikazalo svoje kratke filmove u kojima su se bavili interpretacijom rovinjske svakodnevice. Okrugli stol s temom Vizualno antropološke metode u bilježenju i interpretiranju nematerijalne kulture i relevantne kulturne politike na prostoru jugoistočne Europe okupio je vizualne antropologe iz regije.

 

Rovinj je, već tradicionalno, uz organizacijsku pomoć ETNOFILm festivala, posjetilo preko 40 studenata Etnologije i kulturne antropologije s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a ove godine pridružili su im se i kolege studenti s Filozofskog fakulteta u Ljubljani te studenti antropologije s Filozofskog fakulteta u Beogradu, stoji u priopćenju.

 

Izvor

Foto

Leave a Reply


4 − = 0

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum