15. Međunarodni festival orguljske glazbe u Umagu, Bujama i Puli

15. Međunarodni festival orguljske glazbe održat će se od 12. do  16. kolovoza u Umagu, Bujama i Puli.

Petnaesti rođendan Organum Histriae proslavit će s četiri koncerta i jednim stručnim orguljaškim seminarom. Gostovat će orguljaši iz Švedske, Italije i Slovenije, dok će domaće orguljaške snage, novi umjetnički selektori programa Organum Histriae, Pavao Mašić i Ante Knešaurek voditi prijavljene studente kroz seminar pod nazivom Johann Sebastian Bach i njegovi suvremenici.

 

 


Svečano otvorenje svake godine tradicionalno se održava u umaškoj Župnoj crkvi Marijina uznesenja. U nedjelju 12. kolovoza s početkom u 21 sat Organum Histriae ugostit će slovenskog orguljaša Tomaža Sevšeka Šramela. Jedan je to od najuglednijih orguljaša mlađe generacije u svojoj zemlji koji je diplomirao orgulje na Musikhochschule u Freiburgu (Njemačka) u klasi Zsigmonda Szathmárya i čembalo u klasi Roberta Hilla. Kasnije se upisao na prestižni Eastman School of Music, Rochester NY (SAD) gdje je učio orgulje kod Davida Higgsa, te čembalo kod Arthura Haasa.
Na njegovom koncertnom programu priređenom i prilagođenom za orgulje koje je 1776. godine u Umagu sagradio Francesco Dacci (Venecija) naći će se djela Andree Antica da Montona, Andree Gabrielija, Georga Muffata, Georgiusa Prennera i drugih.
Već dan kasnije, u ponedjeljak 13. kolovoza Organum Histriae preselit će se u Pulu gdje će u 21 sat u Katedrali zasvirati Pierpaolo Turetta inače orguljaš velebne crkve Sv. Marka u Veneciji. To je umjetnik koji u posljednjoj fazi svoje karijere preferira moderne orgulje, bavi se glazbom novijeg datuma, te trenutno priprema grandiozni projekt izvedbe cjelokupnog orguljskog opusa francuskog velikana Oliviera Messieanea.
Pulsku publiku Pierpaolo Turetta počastit će djelima W. A. Mozarta, F. Liszta, Ch. M. Widora, C. Francka i O. Messieanea.
I u utorak 14. kolovoza Organum Histriae ostat će u Puli. Polaznici seminara J.S. Bach i njegovi suvremenici na orguljskoj će matineji s početkom u 12 sati pokazati plodove svojega rada s mentorima Pavlom Mašićem i Antom Knešaurekom. Ulaz na matineju je slobodan.
Festival će završiti u četvrtak 16. kolovoza koncertom u Bujma gdje će s početkom u 21 sat zabrujati možda najljepše i najoriginalnije istarske orgulje. Nalaze se u Župnoj crkvi Sv. Servula a izgradio ih je 1791. Gatano Callido (Venecija). Uz potporu Švedske ambasade bujskoj publici i gostima Buja svirat će Lukas Arvidsson. To je svestrani umjetnik, orguljaš koji završava studij rane glazbe, svira u Katedrali rodnog mu Götheburga, a u svoj koncertni program uvijek uvrštava slobodnu improvizaciju koja je često puta inspirirana bogatim folklornim naslijeđem Švedske.

 

Izvor

Foto

Leave a Reply


8 + = 17

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


Najnovije fotografije


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2014 | Impressum