“Pokojnik” premijerno izveden na Malom Brijunu

Druga ovogodišnja premijera kazališta Ulysess, ” Pokojnik” Branislava Nušića sinoć je uprizorena u tvrđavi Minor na Malom Brijunu. Posljednje djelo proslavljenog srpskog komediografa i satiričara, priča je o čovjeku koji je zabunom proglašen mrtvim, te se nakon tri godine izbivanja, vraća u svoj grad. Što ga očekuje, što se u međuvremenu promijenilo? Tko će se obradovati njegovom povratku? Nitko. Žena mu se u međuvremenu preudala, daleki rođak prijevarom je naslijedio njegov imetak, znanstveni rad koji je godinama pisao, također mu je ukraden… Rodbina, prijatelji i dužnici dogovaraju se, stoga, da će ignorirati njegov povratak. Riječ je o satiri u kojima su mrtvi ustali i živima koji ih žele ponovno sahraniti. Kako je duhovito rekao jedan od likova u predstavi „Čovjek danas ne može u ništa vjerovati, pa ni u smrt“.

 

 

Lenka Udovički, umjetnička voditeljica i redateljica „Pokojnika“, vjerodostojno je prikazala vječnu problematiku društva, aktualnu i dan danas.  Nakon „Odiseja“ i ova se predstava bavi temom vječne želje za povratkom kući, ali i kompleksnim međuljudskim odnosima. Tijekom cijele fabule, proteže se i pitanje ljudskog morala koji kako nekad, a tako i danas, sve češće biva poražen pred željom za bogatstvom i moći.

 

 

Glumačku ekipu predstave čine Zijah Sokolović, Jelisaveta Seka Sabljić, Katarina Bistrović-Darvaš, Branislav Zeremski, Miodrag Krivokapić, Filip Nola, Maja Posavec, Filip Detelić, Zoran Pribičević, Drago Grabnar i Jasmin Telalović. Scenograf je Deni Šesnić, kostimografkinja Bjanka Adžić Ursulov, skladatelj Nigel Osborne, a koreograf Staša Zurovac.

 

Predstavu je moguće pogledati svakodnevno do 9. kolovoza, a brod iz Fažane za Mali Brijun polazi u 20.15 sati.

 

 

 

 

 

 

 

Tekst i fotografije: Lorna Zimolo

Leave a Reply


9 − = 4

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


Najnovije fotografije


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2014 | Impressum