Europski dan jezika 2012

Na današnji dan, 26. rujna, obilježava se Europski dan jezika, kojeg je 2001. godine, u Strasburgu, utemeljilo Vijeće Europe tijekom Europske godine jezika. Vijeće na taj način želi promicati učenje što više jezika, u bilo kojoj dobi, u školama i izvan njih. Vjerujući kako je lingvistička raznolikost ključno sredstvo međukulturnog razumijevanja i važan element u bogatoj kulturnoj baštini europskog kontinenta, Vijeće Europe promiče višejezičnost u cijeloj Europi. Europa obiluje ogromnim jezičnim bogatstvom kojeg čine preko dvjesto europskih jezika i taj važan resurs treba prepoznati, koristiti i njegovati.


Ove godine, Delegacija Europske komisije u Republici Hrvatskoj odabrala je, upravo, Pulu kao mjesto za održavanje centralne proslave Europskog dana jezika. U obilježavanje dana jezika uključile su se i mnogobrojne pulske škole. Učenici Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu su, tako, u prijepodnevnim satima, na pulskom Forumu, zanimljivim programom prikazali važnost učenja jezika, posebice njemačkog. Naime, njemački jezik je najrasprostranjeniji materinji jezik u Europi, te je jedan od triju radnih jezika Europske unije. Poznavanje njemačkog jezika mladima otvara vrata većine sveučilišta u Njemačkoj, Austriji ili Švicarskoj. Osim toga, više od 1,5 milijuna turista s njemačkog govornog područja godišnje posjeti Hrvatsku, te je njegovo poznavanje presudno za turističke djelatnike.

 

Dan Europskog jezika podsjetio nas je još jednom koliko je važno ulagati u sebe i u svoje znanje, posebice u učenje novih jezika, počevši od najranije dobi pa tijekom cijelog života. Danas, možda više nego ikad, kada se Hrvatska nalazi pred ulaskom u Europsku uniju, trebamo postati svjesni istinitosti uzrečice koja kaže da „čovjek vrijedi onoliko koliko jezika govori“.

 

 

 

Tekst  i foto: L.Z.

Leave a Reply


9 − = 5

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum