PREDAVANJE IVICA RUBELJ „MISTERIJ STARENJA“

FENOLIGA udruga u kulturi i JU KAMENJAK pozivaju vas na predavanje IVICA RUBELJ „MISTERIJ STARENJA“, u četvrtak 21.03..2013. u 19,00 h „Škola“ – Premantura
Ulaz je slobodan.

IVICA RUBELJ

O predavanju:
Starenje zaokuplja čovjeka otkad je postao svjestan tijeka vremena i neumitnosti propadanja tijela. Unatoč golemom interesu i pokušajima da se utječe na starenje, ono je ostalo nedokučiv misterij – sve do nedavno! Znanstvena otkrića u proteklih nekoliko godina su uvelike razjasnila mehanizme starenja od molekularne razine u stanicama do procesa starenja organizma, ali i na razini starenja populacije. Usporedo sa spoznajama o mehanizmima starenja rastu i naša saznanja o tome kako se boriti protiv takvih procesa. Svjedoci smo ubrzanog razvoja metoda koje nam omogučavaju da aktivno moduliramo svoje starenje i otvaraju prespektive da se značajno produži ljudski vijek uz produženje vitalnosti i zdravlja.

 

 

O predavaču:
Prof. dr. sc. Ivica Rubelj je magistrirao i doktorirao Molekularnu biologiju na PMF-u u Zagrebu. Znanstveni rad nastavlja na Baylor College of Medicine u Houstonu i LSUMC u New Orleansu, SAD gdje radi na istraživanjima molekularnih mehanizama staničnog starenja i karcinogeneze. Telomerama i telomerazom se počinje baviti 1994., nedugo nakon otkrića njihove uloge u kontroli procesa starenja. Od 1996. radi na Zavodu za molekularnu biologiju IRB-a gdje nastavlja rad na strukturi i funkciji telomera u održavanju stabilnosti genoma i karcinogenezi. U poslijednjih nekoliko godina se bavi mehanizmima starenja na razini organizma.

Foto

 

Leave a Reply


3 + 1 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum