Samostalna izložba Siniše Labrovića “Ali, gle, djeca u Africi doslovce umiru od gladi”

HDLU Istre najavljuje samostalnu izložbu SINIŠE LABROVIĆA  te pozivaju zainteresirane na otvorenje u subotu 30.03. u 19h, u Galeriji Anex, Istarska 30, Pula. Izložba ostaje otvorena do 15.04.2013.


clip_image002[2]

Siniša Labrović u subotu 30.3. u 15h na veslačkom molu u pulskoj luci (ispred carinskog gata) izvesti će performans pod nazivom ˝Anno domini 2013 (Hodanje po moru)˝

 

SINIŠA LABROVIĆ  “Ali, gle, djeca u Africi doslovce umiru od gladi”

Otvorenje: subota, 30.03. u 19 h
«Razotkrivši ovo stočarsko nesvjesno hrvatskog društva i kulture, Labrović nam, dakako, nije poručio ništa loše niti o stočarstvu, niti o ovcama. A u kasnijoj jednako slavnoj Gloriji (2007.) ni o guslama. Kao što mit o dinarskom primitivcu prije svega govori o mjestu njegove ideološke proizvodnje, tako su i ovce ovdje prije svega nužan simbol potiskivanja i projiciranja kompleksa nazadnosti kao nusproizvoda proizvodnje u Zapad i Europu zagledane ideologije periferne progresivnosti. Medijska popularnost tog mita, kao i Labrovićevih stočarsko- guslarskih intervencija, pokazatelj su mjere do koje se hrvatsko društvo prepoznalo u dijagnozi koja, preklapajući polje Stada s domenom .org-a, razotkriva baš ovaj spoj naoko nespojivog kao kolektivnu tajnu. Ovo dakako nije bilo prvo Labrovićevo pojavljivanje- ili izlaženje iz autobusa- na tramvajsko- umjetničku scenu Zagreba, niti je Glorija njegovo prvo urbano oglašavanje gusala. Naime, u performansu Umjetnik se provodi kao bos po trnju, izvedenom 2003. u Galeriji Nova u Zagrebu, Labrović koristi upravo strategiju spajanja naoko nespojivog koja, u njegovom opisu, izgleda ovako: «Na guslarsku verziju ustaške pjesme Evo zore, evo dana bos po trnju izvodim baletnu točku ‘smrt labuda’ (u okviru svojih malih mogućnosti), odjeven u bijele baletne tajice i bijelu majicu.» Vjerojatno ne postoji izvedbeni scenarij koji bi bolje od ovog utjelovio Budenovu tezu o frustriranoj nemoći hrvatske malograđanske kulture da se otarasi zlih sila koje je sama prizvala, a koji joj sada onemogućavaju dosezanje istinski čistog građanskog identiteta. (…) Sve skupa rezultira u bolnoj avanturi bosonogog hoda po trnju, ali naslov nam kaže da se umjetnik, kao i hrvatsko društvo, «provodi». Ili, riječima Antuna Maračića: ‘Pritom se ponaša kao da je sve u redu’.» (Ivana Bago)
Siniša Labrović rođen je 12. 02. 1965. u Sinju. Vizualnim umjetnostima počeo se baviti 2000. godine. Godine 2005. realizira rad “Stado.org”, a u kojem su ovce bile sudionice reality showa. Od performansa bi valjalo izdvojiti radove “Gloria” (guslarska izvedba tekstova iz magazina Gloria), “Kažnjavanje”, “Obilježavanje” i “Zavijanje ranjenika” te serije “Fraze” i „Pišanje“.
Radovi mu se nalaze u zbirkama Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, Galerije umjetnina u Splitu i Umjetničke galerije u Dubrovniku.
Na 11. Istanbulskom bijenalu 2009. godine predstavio rad „Postdiplomsko obrazovanje“/“Postgraduate Education“. Predstavljao Hrvatsku na 13. Venecijanskom bijenalu arhitekture 2012. godine zajedno s Pulskom grupom, Hrvoslavom Brkušić, Igorom Bezinovićem i Borisom Cvjetanovićem.

 

Izložba traje do 15.04.2013.
Radno vrijeme galerije:
pon-pet 9 do 15 i 17 do 20h
subota 10 do 14

 

Leave a Reply


1 + 6 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2018 | Impressum