Radionica istraživanja nematerijalne kulture „Odakle smo/ Di dove siamo?“

Radionica istraživanja nematerijalne kulture „Odakle smo/ Di dove siamo?“ (Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile Pazin i Srednja škola Mate Blažine Labin; od 11. travnja- 3.svibnja 2013.)

SONY DSC

Provodi:
Centar za nematerijalnu kulturu Istre Etnografskog muzeja Istre- Centro per la cultura immateriale dell’Istria del Museo etnografico dell’Istria
(voditelji: Mario Buletić, kustos i Nuša Hauser, dokumentaristica)

 

Polaznici:
Učenici 3. razreda (u pratnji prof. Alme Klokić, prof. Mire Hrvatin i prof. Čede Perko)

 


Sadržajni koncept Radionice istraživanja nematerijalne kulture „Odakle smo/Di dove siamo?“ svoju okosnicu pronalazi u istraživanju, dokumentiranju i analiziranju fenomena nematerijalne kulture koji se ogledaju o svakodnevicu, kao i u promišljanju kreativnog kompiliranja usvojenih znanja u reprezentativan izložbeni kontekst-okvir za predstavljanje rezultata, čime se otvara prostor za upoznavanje rada muzejskih djelatnika i mogućnost zajedničkog rada na finalnom produktu. I ovom radionicom Centar za nematerijalnu kulturu Istre Etnografskog muzeja Istre nastoji približiti mlađim članovima lokalne zajednice misiju i osnovne zadatke CENKI-ja te ih upoznati s osnovnim načinima i alatima koje i sami mogu koristiti u svrhu dokumentiranja njima značajnih pojavnosti te na taj način aktivno pridonijeti njegovanju i razvoju lokalnih nematerijalnih kulturnih specifičnosti.

 

 
Radionica istraživanja nematerijalne kulture „Odakle smo/ Di dove siamo?“ predviđena je u trajanju od četiri tjedna, nakon čega još toliko iziskuje osmišljavanje i oblikovanje izložbenog postava/predstavljanja rezultata koje slijedi na jesen. U svojoj prvoj fazi polaznici će se upoznati s osnovama korištenja opreme za dokumentaciju, kao i metodama dokumentiranja, što podrazumijeva upoznavanje s osnovama metoda etnografskog terenskog istraživanja te korištenje u tu svrhu dostupnih suvremenih instrumenata za bilježenje i analizu nematerijalnih pojavnosti. Prva je faza osmišljena i na način da osposobi istraživače polaznike da s podacima kojima raspolažu izrade skicu/nacrt/prijedlog konačnog muzejskog postava, da osmisle dizajn kreativnim promišljanjem sadržaja, elaboracijom teme koju su odabrali.
Radionica dočekuje polaznike podijeljene u pet timova, zbog lakšeg i dinamičnijeg učenja i kreiranja cjelokupnog procesa radionice, a teme kojima će pristupati su sljedeće:
1.    Javni prostor
(javni prostor kao odrednica komunikacije i odnosa zajednice)
2.    Simboli identiteta
(suodnos simbola identiteta mjesta i pojedinca)
3.    Muzika/Moda/Životni stilovi mladih
(različitosti uvjetovane afinitetima)
4.    Hrana
(priprema i konzumacija hrane u svakodnevici i u pretpostavljenim prilikama)
5.    Obrti/Zanimanja
(obrti/zanimanja kao odraz identiteta pojedinca i/li zajednice)

 
Polaznicima Radionice istraživanja „Odakle smo/Di dove siamo?“ omogućuje se razvoj znanstveno-istraživačkih i kreativnih vještina. Također, prepuštaju se definiranju prostora vlastite svakodnevice i proučavanju njezinih utjecaja. Sudjelovanjem u radu muzejskih djelatnika, kustosa, dokumentarista i istraživača pruža se prilika (i njima, ali i struci) za novom popularizacijom , aktualizacijom i afirmacijom vrijednosti nematerijalne kulture Istre.

 
Radionica svoje susrete bilježi svakog četvrtka (Pazin), odnosno petka (Labin) u tamošnjim školama, a odvija se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Istarske županije. Praktičan je dio rada zatvoren za javnost, a rezultati će biti predstavljeni javno.

Foto

Leave a Reply


3 + = 6

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum