Izgubljena izložba

Izložba Refleksije vremena 1945.-1955. rezultirala je pravom potragom… ali i jednim pitanjem. Autorica, Jasmina Bavoljak, sakupila je na jednom mjestu više od 400 eksponata s željom da napravi kronološki i tematski odmak razdoblja koje je, prema njezinim riječima, u svima ostavilo traga. Ono što nitko nije očekivao jest da će izložba potaknuti brojna pitanja o osobama prikazanima na fotografijama i plakatima. Grafike, slike, fotografije, skulpture, dokumenti, knjige, časopisi i osobni predmeti iz različitih institucionalnih i privatnih izvora stoje kao obilježje jednog vremena, na koje se uvijek iznova vraćamo kada pokušavamo progovoriti o sadašnjem stanju. Kako su izvori materijala za izložbu različiti, uspjeli su se pronaći i oni koji do sada nisu ugledali svijetlo dana radi kojih su se pojavili upiti o osobama na fotografijama i plakatima. Već za vrijeme izlaganja u Zagrebu odgovorilo se na par nepoznanica, pa je Arheološki muzej Istre pozvao sve one koji imaju neka saznanja o osobama na fotografijama da se jave. Time je izložba dobila i prostore današnjice za daljnja promišljanja.

isaric

 

Izložba je prošli mjesec postavljena u Puli u galeriji Sveta Srca i nažalost gubi interes svakoga tko kroči u izložbeni prostor. Prenatrpani postavi zatomljuju pretpostavljeni doživljaj i narativ  koji je autorica htjela iznijeti. To razdoblje trebalo je kronološki pruziti impulse posjetiocu izložbe no to se ovdje nije dogodilo. Filmski zapisi protjerani u kut, nabacane fotografije, nanizani plakati i predmeti koji daju jedino notu nostalgičnosti putem kulta ličnosti nisu dovoljni za refleksiju. Uistinu, jest zanimljivo, da niti vremenski odmak neće izbrisati nečije sjećanje na trenutke iz tog razdoblja kao što je zanimljivo da se neke sekvence života uzimaju zdravo za gotovo. Možda su upravo one postav neke buduće izložbe. No, onima koje ne vezuje prošlost izložba odaje jedino priču o maršalu Titu i zajedništvu okupljenom oko kulta ličnosti. Ono što se i ističe iz gomile jest kip Josipa Broza Tita s anonimnom intervencijom na liku. Ne bi li trebala kultura biti ta koja progovara o važnim pitanjima i posredstvom izložbenih postava ili osakaćeni Titov kip dovoljno progovara pa nemamo potrebe za sustavnim kreiranjem prostora?

 

 
Dok građani drugih država posjećuju virtualne prostore muzeja percipirajući vremenski odmak ili sadašnje stanje kroz oči aktualnih događanja, mi se vraćamo u pretpotopno stanje izgubljenih dana i postava koji djeluju “odrađeno”. Osjećaj da se vrtimo u krug, jer ne znamo gdje je izlaz, stalno se ponavlja a izložbe bivaju izgubljene.

 

Tekst i foto: Iva Šarić

Leave a Reply


+ 2 = 6

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2018 | Impressum