Predstavljena knjiga Leftovers of endurance

U prostoru Malog salona u Rijeci, 28. svibnja, predstavljanjem knjige Leftovers of endurance zaokružen je rad Nine Kurtele. Knjiga se temelji na performansu/videu pod naslovom Transformance nastalom 2010. godine.
Video je nastao u Berlinu tijekom petomjesečne promjene prostora nekadašnjeg industrijskog skladišta. Uferstudios, danas umjetnički studio, prolazio je tada kroz preinake kako bi postao institucija namijenjena isključivo kulturi.Leftovers of endurance


Kurtela je prostor, koji polazi od namjere da bude otvoren svim umjetnicima, uzela kao mjesto promatranja i djelovanja. Time je otvorila mogućnost poimanja prostora, kroz osoban stav, kao nešto više od suhoparnih zidova. Tijekom pet mjeseci svakodnevno je svjedočila promjenama koje prostor doživljava i bilježila okom kamere. Svojim performansom naglašavala je odnos tijela i arhitekture i postavila pitanje individue. Bez adaptiranja prostora umjetnica je svojim prisustvom sudjelovala u izgradnji zbog čega je i nastupila interakcija s prostorom. Njezina kretnja u cijelom procesu ostaje minimalna i dopušta da se koreografija događa oko konstante čime se individua mijenja. Tako se prvotni kritički stav spram institucije pretvorio u očekivanje da publika sama zauzme željeni stav. Andrej Mirčev je, na predstavljanju knjige, zaključio kako umjetnica radom markira mijenu prostora koje postaje elitno mjesto izvođačkih umjetnosti.

Kurtela u svojim umjetničkim ekspresijama najčešće spaja vizualne umjetnosti, video, performans i ples stoga je 2011. godine, u Gallery Greta u Zagrebu, Transformance dobio nastavak u obliku izlaganja elementa performansa. Radna odjeća, crvena traka, cipele, pneumatik, slušalica i plastična lutka bili su svjedoci postojanja umjetničkog rada. Stoga ne čudi da kao još jedan svjedok i konačan uradak stoji i nova knjiga.

Predstavljanje knjige

Leftovers of endurance okuplja i arhivira sve teme vezane uz Transformance. Refleksijama raznih autora (Branka Benčić, Rickard Borgström, Franz Anton Cramer, Eric Green, Boris Greiner, Igor Koruga, Isabel Lewis, Andrej Mirčev, Carlos Manuel Oliveira, Kerstin Schroth, Jasna L. Vinovrški, Litó Walkey, Kandis Wiliams, Jadwiga Zimpel i Marysia Zimpel) otvara se, još jednom mogućnost, mnogostrukosti ovoga djela. Iz vlastita iskustva autori sagledavaju važnost i snagu performansa čime se zaokružuje Kurtelin odnos spram prostornosti.

Leave a Reply


9 − 3 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2018 | Impressum