SOCIJALIZAM I TITO – REFLEKSIJE VREMENA – UTOPIJA ILI NAČIN ŽIVOTA I VLADANJA

…Socijalizam ..“sustav u kojem se proizvodne odluke donose sa stanovišta optimalne društvene korisnosti, sustav u kojem su bitno smanjene socijalne nejednakosti, sustav u kojem su slobode toliko ukorijenjene da se ne mogu ukinuti ili deformirati shodno volji političke vlasti“. Immanuel Wallenstein

AKA_4235
Dana 26.ožujka 2013., u Puli, u galerijskom prostoru Sveta Srca otvorena je izložba „Refleksije vremena 1945.-1955.“, koja je nastala u suradnji Beogradskog muzeja istorije Jugoslavije sa brojnim hrvatskim povijesnim i umjetničkim institucijama. Izložba prikazuje gore navedeno desetljeće putem raznih kipova, karti, plakata, kao i osobnih predmeta maršala Tita. Izložba je složena tematski i kronološki : počinje dolaskom partizana, uspostavom vlasti, zatim prikazuje vrijeme obnove i izgradnje, radne akcije, pozive na izbore, poznate političke „junake i junakinje“ toga doba, pa Tita i njegov život, osobne stvari, poklone koje je dobivao od stranih državnika, pa čak i poznata umjetnička djela iz tog vremena poput Murtićeve „Rijeke“ iz 1947., Augustinčićevog „Nošenja ratnika“, Radauševe „Partizanke“, ili pak Kate Pejnović Ksenije Kantoci.
 

Na izložbi su prikazani predmeti povezani uz različite društvene slojeve tog vremena, od predmeta koji su vjerojatno pripadali prosječnim seljačkim obiteljima, preko tepiha, igračaka, školskih plakata, fotografija, pa do predmeta koji su bili znak moći i prestiža, poput pribora za brijanje, ili pak kutijice za vizitke Josipa Broza Tita. Izložba na jedan slikovit način prikazuje društveni poredak i život toga doba, bez nikakvih političkih aludiranja. Prikazuje prestiž moćnika, ali ipak i svojevrsnu naklonjenost radničkoj klasi. Cijela je izložba popraćena uokvirenim plakatima na kojima su opisana različita djela, političke odluke ili potezi, primjerice kako je počelo, te kako se je zapravo održavalo nošenje štafete maršalu Titu. Najskuplji izloženi predmet je Augustinčićev maršalski znak od plemenitih kovina. Prema riječima kustosice Jasmine Bavoljek, koja je i autorica ovog koncepta, cilj je i bio da izložba ostaje apsolutno apolitična, bez priklanjanja bilo kojoj ideologiji i političkim pravcima.
 

Izložba je veoma opsežna, iscrpna i slikovita, usudila bih se reći, za ovaj galerijski prostor možda čak i preopsežna, jer u moru izloženih predmeta neki od njih ne mogu doći do izražaja. Sada ostaje pitanje koncepta. Je li to poslijedica premalenog prostora i prevelike želje da se sve prikaže?

 


Izložba je bila popraćena. Izazvala je veliko zanimanje u javnosti i kulturi, do te mjere da je, kako doznajem na portalu Dnevnik.hr, započeta „potraga“ za imenima koja stoje iza lica na izloženim fotografijama. Pulski muzej pozvao je da se jave svi koji prepoznaju osobe s tih fotografija, a kao nagradu nude, titulu prijatelja kuće, katalog izložbe i godišnju kartu za sve izložbe u Arheološkom muzeju Istre, kao i Klovićevim dvorima. Je li to odraz zanimanja za to važno povijesno razdoblje, nostalgija (jugonostalgija) ili pak čista radoznalost?  To će svaki posjetitelj sam odgovoriti.

 

 

Svi koji su imali priliku pogledati izložbu mogli su bar na trenutak obnoviti sjećanja ili upoznati sjećanja na to slikovito razdoblje koje je prošlost i time dio sadašnjosti naših prostora.

 

 

Tekst: TAMARA ŽGRABLIĆ ŠIROL

Foto: arhiva Kulturistra

Leave a Reply


+ 5 = 12

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2018 | Impressum