Treba li Gradu Puli Upravni odjel za kulturu?

Unatoč tome što Grad Pula ima četiri upravna odjela, zatim Ured Grada, Službu za zastupanje Grada i Službu za unutarnju reviziju, zasebnog odjela za kulturu nema. Jasno je da osnivanje zasebnog odjela donosi dodatna novčana sredstva kojih ionako uvijek nedostaje, međutim kako kažu kulturnjaci, potrebe za odjelom ima.

edgar buršić

Inače, ovo je trenutno vrlo „vruća tema“ budući da u javnosti „kruži“ informacija da će se Odjel osnovati krajem ove godine. Kako veli Edgar Buršić, profesor na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli, to je „prije svega želja svih djelatnika u kulturi u Puli“.

 

-Pri stvaranju kulturne strategije za Grad Pule svi korisnici proračuna, a i oni koji to nisu, izjasnili su se da je velik nedostatak nepostojanje Odjela. Korisnici proračuna smatraju da je to nužno za njihov rad, radi valorizacije rada te radi komunikacije s gradskim strukturama. Na temelju definirane Strategije, koja bi trebala ovih dana ići na javnu raspravu, Odjel bi se trebao osnovati do kraja ove godine, navodi Buršić.

 

Ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti Istre, Gorka Ostojić Cvajner kazala je da Pula kao grad koji ima za cilj postati europskom prijestolnicom kulture 2020. godine, ne može si dopustiti da nema Upravni odjel za kulturu.

 

-Osjećam kao da smo kažnjeni te neprepoznati u tom smislu. Ono se mora dogoditi, niti se to smije više odlagati da u najvećem gradu Istre nedostaje kulturna vertikala, odnosno takav odjel, veli Ostojić Cvajner.

Gorka Ostojić Cvajner

Slično mišljenje dobili smo i od direktorice udruge Sa(n)jam knjige u Istri, Magdalene Vodopije, koja ističe da je odjel važan i nužan iz razloga što sada Pula okuplja veliki broj kreativaca.

 

-Kulturna vijeća Grada Pule svojevremeno su iskazala svoj stav da je nužno osnovati odjel kako bi se unaprijedilo stanje u kulturi. Smatram da u Odsjeku za kulturu, koji je sastavni dio Upravnog odjela za društvene djelatnosti, zaposlenici predano rade svoj posao, ali potrebna je veća ekipiranost kao i novi mladi ljudi, istaknula je Vodopija dodajući da je nemoguće ostvariti kulturni napredak bez ovog osnovnog uvjeta.

Magdalena Vodopija

U slučaju osnivanja odjela, postavlja se pitanje koje kompetencije trebaju imati zaposlene osobe u Odjelu za kulturu. Buršić ističe, da djelokrug rada odjela bit će detaljnije definiran kulturnom strategijom, a što se tiče kompetencija, navodi da je potrebno razumjeti management, biti u stanju uskladiti političke zahtjeve i zahtjeve kulturne scene koja živi od proračuna.

 

Međutim, neki od kulturnjaka, koji su htjeli ostati anonimni, kazali su da postoji mogućnost da Odjel za kulturu neće doprinijeti razvoju kulturne scene. Razlog tome je što trenutno nema adekvatnih stručnih osoba, a koji ne proizlaze iz gradske političke elite.

 

–      Na razini Istarske županije, situacija je puno bolja. Pročelnik Vladimir Torbica odlično obavlja svoj posao i jedan je od najboljih javnih službenika u Istri, ističe anonimni izvor.

 

Postavlja se pitanje što se konkretno dogodilo za Grad Pulu otkad je ukinut Odjel za kulturu. Anonimni kulturnjaci navode da promjena nije bilo radi predanog rada djelatnika u Odsjeku za kulturu.

 

-Korisnici proračuna se nadaju da će Odjel rješavati njihove probleme, a u stvari tome služi strategija i efikasan sustav. Možda bi korisnije bilo osnovati nekakvu javnu agenciju koja bi se bavila pisanjem eu projekata, umrežavanjem aktera, pa cak i organizacijom kvalitetnih koncertnih i izvedbenih događaja. Rješenje je u kvalitetnoj strategiji i vanjskoj agenciji, ekipiranoj stručnjacima iz područja kulturnog menadžmenta koji bi bili neovisni od politike, mišljenje je anonimnog izvora.

 

Hoće li odjela doista biti i koliko je Grad spreman na takav potez, nismo bili u mogućnosti saznati. Do trenutka pisanja članka, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti, Erik Lukšić bio je nedostupan.

Napisala V. Vujačić

 

 

 

 

Leave a Reply


3 + = 11

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2018 | Impressum