Započeo 14. Festival plesa i neverbalnog kazališta u Svetvinčentu

Plesnim uratkom „Work in progress“ danskog koreografa Boe Madviga, jučer navečer je otvoren 14. Festival plesa i neverbalnog kazališta, a Svetvinčenat je još jednom postao popularno središte plesne umjetnosti. Zanimljivost ovog projekta je činjenica da nijedan pokret ni koreografska forma nisu bili unaprijed određeni, već su nastajali u trenutku, tik ispred očiju publike. Odlična uvježbanost plesača ni u jednom trenutku ne ostavlja dojam da je zapravo riječ o vrlo smjeloj improvizaciji koju je publika pratila budnim okom, očekujući svaki sljedeći pokret.

 

IMG_8351

IMG_8409

 

Nakon prve izvedbe i uvodnih riječi domaćina i organizatora, program nastavlja u srednjovjekovnom kaštelu Grimani predstavom „A Dane Tribute to Ping Pong“, plesnom uratku posvećenom stolnom tenisu.  Riječ je o priči u kojoj lutak azijskog gurua vodi svoje učenike plesače kroz zamršenost stolnog tenisa, odnosno života. Na prvu, ping pong se čini jednostavnim, ali kao i sam život, skriva poteškoće i nepredvidljive situacije. „A Dance Tribute to Ping Pong“ nastavak je veoma uspješne predstave „A Dance Tribute to the Art of Football“, u izvedbi Jo Strømgren Kompani iz Norveške. Osnovana 1998. godine, skupina je s godinama prerasla u jednu od najstabilnijih neovisnih plesnih družina u Skandinaviji, a godišnje izvodi između sto i dvjesto predstava u dvadesetak različitih zemalja. Njihov stil mješavina je plesnog i dramskog te često i lutkarstva, filma i glazbe koja se izvodi uživo. Koreografiju, kostime, rekvizite i tekst predstave potpisuje Jo Strømgren, uspješan kazališni redatelj i dramski pisac.

 

IMG_8613

IMG_8562

IMG_8536

Prvu festivalsku večer zatvara predstava profesionalne i višestruko nagrađivane plesačice Maše Kolar „The Memory of Water“ u kojoj se tri sestre prisjećaju svog djetinjstva i mladosti, razvijajući pritom jedan sasvim novi i neočekivani sestrinski odnos. Iako je poticaj za plesnu instalaciju bila istoimena tragična komedija engleske dramatičarke Shelagh Stephenson, ono što je u stvari zaokupilo punu pozornost autorice, „nije bila njena fabula, već fragmenti i prizori koji su ju inspirirali i probudili u njoj osjećaje kojima je teško odoljeti…’’

IMG_8483

 


Festival plesa i neverbalnog kazališta je dosad ugostio više od 150 domaćih i inozemnih plesnih i kazališnih trupa s preko 190 radova, a glas o njegovoj uspješnosti pronio se van granica Hrvatske, pa i Europe. Uz to, zahvaljujući njemu, Svetvinčenat je postao sinonim za suvremeni ples i nezaobilazan dio kulturne ponude naše županije.
14. Festival plesa i neverbalnog kazališta traje do 22. srpnja. Večeras su na rasporedu predstave „Divna, divna, divna katastrofa“ (Grupa autorica, Hrvatska); „Fragments“ (Les SlovaKs, Slovačka/Belgija) i „Experiment On Chatting Bodies“ (Fabien Prioville Company, Francuska/Njemačka).
Više na http://www.svetvincenatfestival.com/raspored/

Tekst i foto: Lorna Zimolo

 

Leave a Reply


− 1 = 5

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum