7DS; dan sedmi

Posljednjega dana ovoga hvale vrijednoga festivala mogli smo vidjeti prezentaciju svih radova koji su nastali u radionicama. Nit vodilja organizatora „Sedam dana stvaranja“ je stvoriti respektabilan festival koji će poslužiti kao radni prostor, otvorena platforma koja u produkcijskom i edukativnom smislu pruža infrastrukturu za zajednički rad i mogućnost da se krajnji produkt predstavi u zajednici u kojoj nastaje, a i mnogo šire. Svakom sudioniku ovoga projekta je tako važno omogućiti da sam sebe doživi kao sposobnu, kreativnu i odgovornu osobu koja je u mogućnosti biti u kontaktu s drugim kreativcima i dijeliti s njima svoje interese. Naglasak je stavljen na direktan kontakt, aktivno eksperimentiranje te osvještavanje polaznika kako bi na što kvalitetniji način pristupili svojoj kreativnosti.

 

DSC03715

Večer je započela u galeriji „Društva likovnih stvaratelja“ u kojoj je predstavljena radionica Svena Stilinovića pod nazivom „Stari zanati – veliki formati“. Voditelj radionice naglasio je da je polazišna točka bila osvještavanje grešaka kao sastavnog dijela svakoga rada i kako one i ne trebaju uvijek biti ispravljene, pogotovo kada je riječ o umjetničkom djelu. Polaznici radionice su tako mogli raditi na klasičnoj fotografiji koja je za razliku od digitalne, kako je rekao Stilinović, opipljiva i materijalna, a u sebi sadrži notu magičnosti, jer je konačni produkt najčešće skriven i samom autoru.

DSC03718


Nakon otvorenja izložbe program je nastavljen u Kaštelu gdje su predstavljene i ostale radionice, a na to vizualno i glazbeno putovanje su nas odvele „Tri naranče“ (Josip Pino Ivančić, Goran Farkaš i Noel Šuran uz pomoć Ivane Lučić). Festivalska povorka zaputila se u Kaštel praćena glazbom i plesom kao poveznicom svih jučerašnjih događanja, a ispred samog Kaštela dočekala nas je postavljena video projekcija Luane Lojić, dok je unutar zidina u prostoriji „Starih zvona“ otvorena foto varijacija „Divlje pčele“ autora Frane Rogića.

DSC03733


Nakon kraće stanke dogodilo se i veliko finale večeri tijekom kojega su se kratkim video prezentacijama, plesnim i glazbenim uradcima nastalim u ovih sedam dana predstavile i sve ostale radionice festivala. Pohvalio bih sve sudionike programa, jer su oslobodili silnu količinu kreativne energije koja je prštala iz svakog, pa i najtamnijeg kutka Kaštela. Scena je za ovu prigodu bila izuzetno vizualno i zvučno dotjerana tako da je publika uistinu mogla uživati u programu.

Vidjeli smo sljedeće prezentacije:
– Šenji II, grupa se predstavila otiscima na papiru izrađenim putem dubokog tiska tradicionalnim grafičkim tehnikama te grafičkim mapama. Voditelj ove radionice bio je Valter Černek koji je naglasio kako su u svim svojim prezentacijama pokušali prikazati duboku čovjekovu povezanost s prirodom u kojoj su i pronašli svu kemiju za svoj rad. Zahvalio se ravnatelju „Doma Motovun“ Borisu Demarku koji je također pomogao zajedno s korisnicima Doma u ostvarivanju ovoga projekta.
– Neva Lukić i Ida Skoko predstavile su se video poezijom koja je reproducirana na zidu Kaštela. Zanimljivi tekst Neve Lukić i video Ide Skoko tako su stopljeni u jednu cjelinu.
– Josip Pino Ivančić predstavio se videom „Hommage Branku Gulinu“
– Radionica „Glas u pokretu“ pod vodstvom Nicolette Valente pokazala nam je koliko glas može biti jedinstven i nezamjenjiv instrument koji se koristi u svakodnevnom životu. Pokret i glas su komplementarni načini izražavanja naših sposobnosti. Djelotvornost naše komunikacije ovisi i o pokretima naših tijela i o kvaliteti glasa. Svrha ove radionice bila je tako oslobađanje glasa i skladanje vokalnih pejzaža uz izražavanje pokreta koji izviru iz naših osjećaja. Prezentacija ove grupe oduševila je publiku, a treba napomenuti da su sve glasove i natpjeve koje smo imali priliku čuti polaznice same snimile, a također su same izradile i kostime.

DSC03794

– Radionica „Dokumentarni eksperiment“ pod vodstvom Morane Komljenović i Lovre Čepelaka predstavila nam se svojim video uradcima. Morana Komljenović naglasila je kako FADE IN inače radi čiste dokumentarne forme, a kroz godine su se opustili (mijenjali formu i eksperimentirali) te su na kraju jedni uz druge naučili i kako izaći iz vlastitih okvira.
– Radionica „Vodene boje“ voditeljice Duge Bobanović Sikavice predstavila se već spomenutom izložbom u predvorju Kaštela. Slikanje pigmentom i vodom prisutno je već u kamenom dobu. Ovom su tehnikom ponekad pisani i egipatski manuskripti, a u srednjem je vijeku takvo pisanje i ilustriranje uzelo maha. Slikarstvo vodenim bojama kakvo danas poznajemo počinje s renesansom.
– „Kompozicija – pazinski zvuci“ Gorana Farkaša koji je bio podrška i pomoć svim ostalim radionicama i voditeljima. Naglasio je kako je sedam dana malo vremena da se nešto stvori, ali da su oni dali sve od sebe da u toj nakani i uspiju.

 

DSC03754

 

 Nakon prezentacija uslijedio je koncert zagrebačkog benda „Shoot me Wendy“. Ovaj sastav je svojevrsni powerpop/post punk bend čiju glazbu karakteriziraju žestoki gitarski rifovi i ritmovi, melodičan bas i ženski vokal koji bend čine prepoznatljivim i drugačijim.

Tekst i foto: Branko Vasiljević

 

 

Leave a Reply


8 − 4 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum