3. “Pazi što jedeš”

Treća po redu manifestacija „Pazi što jedeš“ održana je u petak i subotu, 8. i 9.  studenog 2013. godine u Puli u Domu hrvatskih branitelja kao zajednički projekt  Etnografskog muzeja Istre i Udruge Istarski eko proizvod.

ponuda sajmenog dijela manifestacije

 


Kroz dva dana putem bogatog programa mnogobrojnoj publici predstavljeno je 10 predavanja, 12 radionica, 2 nagrađena dokumentarna filma i 30 izlagača ekoloških proizvoda iz gotovo svih regija, što je sajmeni dio manifestacije činilo najvećim ekološkim sajmom u Hrvatskoj.
Tematski  je manifestacija bila posvećena pitanju uzgoja i konzumacije zdrave (regionalne) hrane u gradovima. Time se željela potaknuti rasprava o pitanju urbanih i društvenih vrtova te odnosa gradskih vlasti prema toj tematici. Kroz predavanjao primjerima takve vrste uzgoja hrane u svijetu i u Hrvatskoj (Zagreb, Varaždin) Bišćević iz Udruge Parkticipacija, dr. sc. Tihana Rubić sa Filozofskog fakulteta u Zagrebu i Goran Hanžek iz Udruge Gredica pokazali su prisutnima na koji način se može krenuti prema rješavanju pitanja prehrane osiromašenog stanovništva, načinu zaposlenja, ali i jednom vrstom rekreacije te druženja ljudi koji obrađuju takve gradske površine. Isto tako istaknuti su i primjeri brojnih školskih vrtova koji nastaju kao rezultat aktivnosti učitelja i djece u želji za praktičnom edukacijom o sezonskim namirnicama i zdravoj prehrani.

 

ponuda sajmenog dijela manifestacije 2


Marijana Cvijetić Piršić i Vjeran Piršić iz Slow Food Liburnia, govorili su o Imperativu autohtone poljoprivredne proizvodnje kao osnovice i održivog razvoja i gospodarskog oporavkana primjerima otoka Krka istaknuvši jednostavnost i efikasnost društvene promjene koja se već tamo i događa.
Sunčana Pešak iz Zelene mreže aktivističkih grupa održala je zanimljivo predavanje o prehrambenom suverenitetu u svijetu i Hrvatskoj, a Delić predstavila je posjetiteljima Grupe solidarne razmjene – brojne skupine koje djeluju na području Istre, Hrvatske te diljem svijeta, a koje propagiraju direktan odnos proizvođača i potrošača.

 

Predavanja


Tino Skračić, je održao predavanje pod naslovom “(Ne)pravednom trgovinom do (ne)odgovorne potrošnje” u kojem je govorio o štetnom utjecaju suvremenog potrošačkog društva na građane i okoliš u zemljama proizvodnje i potrošnje  te predstaviti konkretan doprinos sustava pravedne trgovine promjeni ponašanja.

Željka Klemenčić, novinarka i urednica, predstavila je projekt pod nazivom Mrvica te je u govorila o izuzetno zanimljivoj temi povezanosti medija i prehrambenih navika gledatelja/čitatelja, o edukaciji, hedonizmu i načinu obrade tih tema u domaćim medijima, od devedesetih godina naovamo.
Dijana Volkmer i Mak Krajina predstavili su rovinjsku gastroknjižaru Fritula kojausvojojponudiimaraznaizdanjaposvećenaisključivohrani.
Predavanja su organizirana uz pomoć Zaklade za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društva u sklopu projekta COHEIRS i Društva bibliotekara Istre u sklopu projekta Zelena Knjižnica.
U sklopu manifestacije prikazana su i dva dokumentarna filma. U suradnji s gastronomsko-filmskim festivalom Kinookus iz Stona i produkcijskom kućom Restart, prikazali smo brojnoj publici filmove „Zemlja smeća“ / Waste land / UK, Brazil, iz 2010.g. i „Ispovijesti  eko terorista“ / Confessions of an eco-terrorist  / SAD iz 2012.godine, a dobitnici su brojnih festivalskih nagrada.
Tijekom petka i subote održane su i radionice tradicijske prehrane pod nazivom „Pašta po starinski“,  gdje su djeca predškolske i školske dobi te odrasli naučili kako pripremati paštu na način kako su to radile njihove none. Polaznici radionica marljivo su mijesili fuže i pljukance i na taj način na zabavan i interaktivan način usvajali nova znanja koja će prenijeti svojim ukućanima i prijateljima.
Radionice  pripovjednog tipa „Pazi na drvo“ koje smo organizirali u suradnji s udrugom „Pusti priču“, bile su namijenjene najmlađim posjetiteljima u želji da na taj način istaknemo važnost očuvanja tradicije pripovijedanja. Najmanji polaznici su tako poslušali priče „Zlatna kuća“ i „Mali kućni duhovi“.
Likovne radionice “Mići reciklići“ bile su  predviđene za najmlađe posjetitelje manifestacije. Na radionicama se poticalo na kreativno izražavanje putem prirodnih materijala.

Sajmeni dio manifestacije brojio je trideset izlagača ekoloških proizvoda iz ,  međimurske, brodsko-posavske, sisačko-moslavačke, osječko-baranjske, zagrebačke i bjelovarsko bilogorske županije. Iči su ponudili povrće, prerađevine, maslinovo ulje, kozji sir,  bučino ulje, brašno i krupicu te sjemenke ostale proizvode brojnim posjetiteljima koji su degustirali, razgovarali i tražili savjet kako pripremiti ponuđene namirnice izravno od samih proizvođača. Posjetitelji Doma branitelja bili su izuzetno zadovoljni bogatom ponudom proizvoda čime su nadamo se obogatili svoje smočnice.

Manifestacija je organizirana pod pokroviteljstvom grada Pule, Upravnog odjela za društvene djelatnosti, Istarske županije, Odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu i  Turistička zajednica grada Pule.
Organizacijski odbor manifestacije čine voditeljica projekta, mr. sc. Tanja Kocković Zaborski iz Etnografskog muzeja Istre u Pazinu, Vanja Valić – PR i marketing manifestacije, Daniela Gašpar, koordinatorica sajmenog dijela, Ina Delić, koordinatorica radionica i Iva Hilj, koordinatorica predavačkog dijela manifestacije, a veliku pomoć u organizaciji dali su i brojni volonteri.

Radionica paste

radionice paste 2

Izvor

Foto

 

Leave a Reply


+ 8 = 15

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum