Novi program Kreativna Europa 2014.-2020.

Europska unija donijela je novi program Kreativna Europa za razdoblje 2014.-2020. čiji je cilj poduprijeti europsku kinematografiju, kulturni i kreativni sektor s ciljem doprinosa održivom rastu i zapošljavanju u skladu sa strategijom Europa 2020  koja promiče pametni, održivi i inkluzivni razvoj. Za program je predložen proračun od 1,8 milijardi eura.

 

kreativna-evropa-400x250-300x158

 


Prema istraživanjima, kultura čini važnu ulogu u ekonomiji Europske unije. Naime, udio kulturne i kreativne industrije u europskom BDP-u iznosi 4,5% i čini 3,8% zaposlenih na europskoj razini uz rast zaposlenosti od 3,5% godišnje. Kreativna Europa je odgovor na takve trendove strateškim pristupom i planom ulaganja u taj sektor. Predviđa se da će u razdoblju od 2014.-2020. godine u programu sudjelovati najmanje 8000 kulturnih organizacija, 300 000 umjetnika, kulturnih profesionalaca i njihovih proizvoda koji će primit potporu za prekograničnu suradnju što će im pomoći stjecanje iskustva i stvaranje međunarodne karijere. Potpora će uključiti umjetnike, profesionalce u kulturi i organizacije u izvedbenim i ostalim umjetnostima, oglašavanju, filmu, TV-u, glazbi, interdisciplinarnim umjetnostima, baštini i industriji video igara.

 


Dosadašnji programi Kultura, MEDIA i MEDIA Mundus biti će obuhvaćeni zajedničkim okvirnim programom u Kreativnoj Europi ali će različiti sektori biti u različitim programskim aktivnostima. Kreativna Europa će udružiti do sada razdvojene mehanizme potpore kulturnom i audiovizualnom sektoru u zajednički tzv. ‘one stop-shop’ otvoren svim kulturnim i kreativnim industrijama, ali će uz to odgovarati na zasebne potrebe kulturnog i kreativnog sektora preko posebnih programskih aktivnosti, Kulture i MEDIA.

 


Program će, kao i dosadašnje programe u kulturi, provoditi Izvršna agencija za obrazovanje, kulturu i audiovizualnu djelatnost. Na natječaje će se moći prijavljivati pravne osobe, odnosno, kulturne organizacije i institucije iz svih država članica EU28, države članice EFTA-e (Island,Lihtenštajn, Norveška i Švicarska), Turska, Makedonija, Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina te susjedne države. Ostale države moći će sudjelovati u programu u posebnim aktivnostima.

 


Europska komisija iznijela je neslužbeni plan početka implementacije programa Kreativna Europa nakon što je u ovoga mjeseca odobrila program rada za 2014. godinu (Annual Work Programme 2014) – ciljevi, prioriteti, opis aktivnosti i očekivani rezultati, nacrt ukupnog financijskog plana, indikativan iznos alociran za svaku aktivnost, selekcija i sufinanciranje, provizorni vremenski okvir. Ova radnja uključivala je stručnjake iz zemalja članica kao i zajedničke susrete s predstavnicima članova odbora programa Kultura i MEDIA.

 


Krajem 2013. godine očekuje se objava Programskog vodiča, odnosno, Smjernica za prijavitelje kako bi imali vremena za pripremu prijava te objava prvih rokova za prijave.

 


Na stranicama Europskog parlamentu objavljena je studija Instituta za međunarodne odnose koja je sveobuhvatna analiza programa Kreativna Europa. Studiju možete pogledati ovdje.

Izvor

Foto

 

Leave a Reply


8 + = 10

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum