HAVC sufinancira trideset hrvatskih filmova

Hrvatsko audiovizualno vijeće odobrilo je trideset filmova prijavljenih na prošlogodišnji natječaj, u ukupnom iznosu od skoro sedam milijuna kuna. Tako će se  unutar kategorije poticanja proizvodnje audiovizualnih djela s milijun kuna sufinancirati animirani filmovi, kratkometražni igrani filmovi i dugometražni dokumentarni filmovi, dok će se dugometražni igrani filmovi sufinancirati s 2,4 milijuna kuna. Za kratkometražne dokumentarne filmove izdvojit će se 730 tisuća kuna, a za eksperimentalne 600 tisuća. Natječaj već poslovično pokazuje “dobru kreativnu žetvu”, osobito u kategorijama kratkometražnih filmova svih rodova. Za iduću etapu za 2014. godinu, s rokom do kraja ožujka, također već pristižu prijave.

U kategoriji dugometražnih igranih filmova s 1,6 milijuna kuna planira se sufinancirati  treći dio omnibusa “Zagrebačke priče”, odnosno šest kratkih filmova koji se odvijaju na neki blagdan u Zagrebu.

 

S 800 tisuća kuna podržan je već snimljeni film “Vis-A-Vis” Nevia Marasovića, koji je izvorno nastao u nezavisnoj produkciji, no kako je na glumačkoj, redateljskoj i vizualnoj razini kompetentan i kako mu se predviđa dobra festivalska budućnost, dana mu je priliku za ambicioznije distribuiranje.Nije odobren niti jedan debitantski dugometražni projekt, ali zato je u dijelu razvoja scenarija dugometražnog igranog filma odobreno 11 projekata. Također, od manjinskih koprodukcija planira se sufinanciranje hrvatsko-švicarskog animiranog filma “Aerodrom” s 260 tisuća kuna.

 

 

Odobreno je najviše dokumentarnih filmova, od toga pet filmova u kategoriji kratkometražnih te četiri dugometražna filma. U kategoriji animiranog filma odabrana su četiri filma, od eksperimentalnih uradaka potporu su dobili novi filmovi Dalibora Martinisa, Darka Vidačkovića, Alexandera Stewarta, Igora Grubića, Helene Schultheis Edgeler, a od kratkometražnih igranih filmova djela Dubravke Turić, Filipa Mojzeša, Saše Bana i Matije Klukovića.

Usto, treba spomenuti i mladu pulsku redateljicu Ivanu Hrelju, koja je preko Pulske filmske tvornice  uspjela ostvariti potporu za razvoj scenarija dugometražnog dokumentarca.

havc

Izvor

Foto

 

Leave a Reply


− 8 = 0

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum