Arena trikotaža nekad i danas

Kako se može pročitati na internetskim stranicama Arene, Arena modna kuća d.d. iz Pule najveći je proizvođač trikotažnih odjevnih predmeta (vesti, pulovera, majica, hlača i suknji) u Republici Hrvatskoj. Ova jedina istarska modna kuća osnovana je daleke 1948. godine. Ubrzo širi svoje pogone i udružuje se s tvornicama u Pazinu i Novigradu. Svoje zlatno razdoblje doživljava 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća kada se na čelu tvornice nalazio Ivan Škrinjarić. Tada je proizvodnja doživjela svoj vrhunac, pogoni su modernizirani, otvaralo se sve više maloprodajnih poslovnica. Arena je u tom periodu zapošljavala oko 600 radnica. Izvozila je u ondašnji SSSR, Njemačku, Nizozemsku. Postala je simbol grada, svojevrsni ženski ekvivalent brodogradilištu Uljanik.

DSCF5582

No, tri desetljeća kasnije, Arenin nekadašnji sjaj sasvim je iščeznuo. Prema riječima sindikalne povjerenice Ljiljane Bonas, izvoza nema, a proizvodnja gotovo ne pokriva ni potrebe vlastitih maloprodajnih poslovnica. Radna snaga svodi se na svega nešto manje od 70 radnica. Te iste radnice za svoj rad nisu plaćene posljednjih sedam mjeseci. Dakle, prošlo je više od pola godine od kad su posljednji put primile punu naknadu za rad koja im zakonom pripada. Bonas dodaje kako su poteškoće u poslovanju postale vidljive dolaskom nove uprave prošle godine, ali vjeruje kako su problemi počeli puno ranije. Pošto je idealno rješenje o strateškom partneru i otplati zaostalih plaća teško ili nikako ostvarivo, stečaj postaje jedina alternativa kojom bi radnice dobile bar dio svojih potraživanja.

DSCF5583

Modna revija održana u subotu bila je krik s broda koji tone, apel medijima, građanstvu, onima koji drže konce u svojim rukama da se solidariziraju i podrže radnice u potraživanju njihovih radničkih prava i očuvanju radnih mjesta.

DSCF5613

DSCF5662

DSCF5646

DSCF5703

DSCF5686

DSCF5675

DSCF5718

DSCF5720

Tekst: Sanja Čerlenica

Foto: Davor Vuković

Leave a Reply


+ 9 = 16

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2018 | Impressum