“Uslojeni horizonti svjetla” u pazinskoj LG Galeriji

U pazinskoj LG galeriji, 15. travnja u 20 sati, otvara se izložba i predstavlja se konceptualni fotografski likovni projekt “Uslojeni horizonti svjetla” autora Darka Brajkovića Njape, Slađana Dragojevića i Mirande Legović. Projekt će u prisustvu autora predstaviti Eugen Borkovsky. 

Projekt koji će biti predstavljen problematizira percepciju nudeći drugačiju dimenziju stvarnosti. Uznemirujuća neobičnost kadrova otkriva moguću strukturu svijeta čije se površine, ali i značenja preklapaju. Kreativnu avanturu svjetlom realizirali su Darko Brajković Njapo, multimedijalni umjetnik i dvoje vrsnih fotografa Miranda Legović i Slađan Dragojević. Radovi su nastali posezanjem troje autora za starinskim, analognim fotografskim aparatom i 35 milimetarskim kolor filmom, Leica formatom. Oni, jedan za drugim, uzimaju istu fotografsku kameru, osvjetljavaju isti negativ, ali usmjeravajući objektiv svatko svom motivu. Iz povijesti su poznate igre fotografskim materijalima pa tako oko 1851. godine, Gustave Le Gray rabi dva negativa na jednom radu. Kalotipskim postupkom, smješta fotografiju u kodificirani žanr slikarske tradicije izazivajući romantičarski i impresionistički dojam. U ovom slučaju, inicijator projekta, Darko Brajković Njapo, već je prije više godina sam realizirao sličnu zamisao (Work in progress: Maslačak).

Za ovaj projekt dogovoreno je da svatko od troje autora učini 36 fotografija na istoj perforiranoj celuloidnoj traci. Namjerno se ne zadaje tema, svakom autoru ostavljena je sloboda izbora motiva. Iako su rezultati na početku bili neizvjesni, umjetnici i kustos projekta dogovaraju da će se prezentirati oni radovi koji zadovolje prije svega likovne, a ne nužno sadržajne, narativne ili prepoznatljive elemente. Također se pretpostavljalo da će na nekom radu biti vidljiviji rukopis ili motiv jednog, a na drugim radovima nekog od ostalih aktera. Prva na film svjetlo pripušta Miranda Legović. Poslije nje Darko Brajković Njapo, a posljednji, aparat i isti film na uporabu, dobiva Slađan Dragojević. Osjetljivim fotografskim materijalom autori bilježe proizvoljne motive ne govoreći jedan drugom o temama. Razvijanje negativa i prebacivanje na fotopapir otkriva iznenađenja. Od 36, tri puta osvjetljavanih negativa, u prvi izbor suglasno je propušteno skoro 30 kadrova. Za konačnu prezentaciju izabrano je 20 radova. 

10258952_10201964403727440_2863023108887152331_o

Izvor

Slika

Leave a Reply


1 + 3 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum