Izložba “Konflagracija” Damira Stojnića u Rovinju

U Zavičajnom muzeju grada Rovinja, 17. lipnja u 20 i 15 sati predstavio se riječki umjetnik Damir Stojnić sa svojom samostalnom izložbom naslovljenom “Konflagracija”. Izložba je otvorena do 15. srpnja.

Damir Stojnić je na izložbi izložio crteže iz ciklusa “Konflagracija”, pomoću kojih nesvjesno i mistično pretvara u suvremene Simbolističke slike. Njegov se cjelokupni rad, i u svjetonazorskom polju, temelji na simbolizmu, poput klasičnih simbolista koristi mitološke scene i prizore iz snova, kao likovni jezik duše.

Temelj za njegovo razumijevanje prirode ima polazište u suočavanju uma s vanjskim i unutrašnjim okruženjem, onoga što vidi i onoga što misli da vidi, odnosno želi vidjeti. Kod Stojnića spoznaja je s jedne strane određena empirijskim metodama promatranja materijalne prirode, od atomskog ili čak subatomskog svijeta do svemira sa zvjezdanim konstelacijama i galaksijama. S druge pak strane, sve neobjašnjivo iz takve i tako promatrane prirode, objašnjava nametnutim povezivanjima komponenti Uma, Duše i Duha kroz primordijalnu svijest, odnosno snove. Struktura simbolizma i mitologije njegovih radova uvode nas u nesvjesni svijet i psihičke procese ispod razine normalne svijesti.

Damir Stojnić je rođen 1972. u Rijeci. Diplomirao je slikarstvo na ALU Zagreb. Izlagao na preko 60 skupnih i samostalnih izložbi, u zemlji i inozemstvu (London, Venecija, Kairo, Beč, Milano, Atena). Živi i radi u Rijeci i Istri. Važnije nagrade i priznanja: 2002. otkup MMSU-Rijeka na 15. međunarodnom trijenalu originalnog crteža; 2007. otkup umjetničke galerije Slavonski Brod na 4. trijenalu akvarela; 2010. nagrada Zavičajnog muzeja grada Rovinja na Likovnoj koloniji Rovinj 2010.; 2013. nagrada Zavičajnog muzeja grada Rovinja na Likovnoj koloniji Rovinj 2013.

noname

Izvor

Slika

Leave a Reply


− 3 = 5

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum