Poziv za Europsku prijestolnicu kulture u RH

rok: 17.04.2015

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske je 11. lipnja 2014. objavilo je poziv za podnošenje prijava za inicijativu Unije Europska prijestolnica kulture za 2020. godinu u RH.  Poziv je otvoren do 17. travnja 2015. godine. Europa je tijekom povijesti bila središte izuzetno bogatoga i raznolikog umjetničkog razvoja pri čemu su europski gradovi igrali ključnu ulogu u oblikovanju i širenju kulture.

10452390_599360040183063_6491926951312917654_n

Europska prijestolnica kulture je inicijativa Europske unije kojoj je cilj istaknuti to bogatstvo i raznolikost, kao i zajedničke kulturne aspekte Europe kako bi pridonijela zbližavanju europskih naroda i njihovome boljem međusobnom razumijevanju. U tim su okolnostima opći ciljevi inicijative Europska prijestolnica kulture definirani na sljedeći način: očuvati i promicati raznolikost kultura u Europi i naglasiti njihove zajedničke značajke, kao i povećati osjećaj pripadnosti građana zajedničkome kulturnom prostoru s jedne strane, te poticati kulturni doprinos dugoročnom razvoju gradova u skladu s njihovim strategijama i prioritetima s druge strane.

 

U skladu s tim ciljevima, grad koji će ponijeti naslov Europske prijestolnice kulture nastojat će svojim aktivnostima poboljšati opseg, raznolikost i europske dimenzije svoje kulturne ponude, uključujući i transnacionalnu suradnju; proširiti pristup i sudjelovanje u kulturi; ojačati kapacitet svojega kulturnog sektora i njegovu povezanost s drugim sektorima, te podići svoj međunarodni ugled pomoću kulture. Naslov Europske prijestolnice kulture dodjeljuje se svake godine najviše jednom gradu u svakoj od dvije države članice navedene u kalendaru koji se nalazi u prilogu Odluke br. 445/2014/EU, kojom je uređena inicijativa Europska prijestolnica kultura od 2020. do 2033. godinu. Za 2020. godinu dvije države članice koje će ponijeti naslov Europske prijestolnice kulture jesu Hrvatska i Irska.

 

Cilj je ovog poziva potaknuti gradove iz Hrvatske da se prijave na natječaj za naslov Europske prijestolnice kulture za 2020. godinu te tako dođu i do nominacije za moguću dodjelu nagrade Melina Mercouri. Kako bi se gradovima pomoglo u pripremi kandidature, poziv donosi pregled kriterija koji će se primijeniti pri evaluaciji njihovih prijava, kao i informacije o postupku odabira. U prilogu ovom pozivu nalazi se i obrazac za prijavu koju gradovi trebaju ispuniti kako bi podnijeli svoje prijave.

 

Poziv se temelji na Odluci br. 445/2014/EU [1] koja posebice precizira kriterije koji će se koristiti pri odabiru. Nagrada Melina Mercouri financira se iz Programa Kreativna Europa uspostavljenog Uredbom 1295/2013 Europskog parlamenta i Vijeća od 11. prosinca 2013. Ministarstvo kulture Republike Hrvatske je tijelo nadležno za postupak odabira za naslov Europske prijestolnice kulture za 2020. godinu u Hrvatskoj. Dodatne pojedinosti o inicijativi Europska prijestolnica kulture dostupne su na sljedećim web stranicama: www.min-kulture.hr  i http://ec.europa.eu/culture/tools/actions/capitals-culture_en.htm.

EU prijestolnica kulture velika

Izvor

Foto

Leave a Reply


− 1 = 6

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum