Hod po rubu

PORTRET GLUMCA: JOAQUIN PHOENIX

Joaquin Phoenix

Ako su egzotične okolnosti rođenja i djetinjstva preduvjet da bi čovjek bio autentičan umjetnik, onda je američki filmski glumac Joaquin Phoenix imao vrhunske predispozicije za osebujnu karijeru.

Njegovi roditelji bili su misionari u Južnoj Americi, gdje je i rođen, a osim njega imali su još četvero djece egzotičnih imena (River, Rain, Liberty i Summer). Nakon što se obitelj vratila u SAD, roditelji su pokušali djecu ubaciti u svijet zabave, pri čemu je najviše uspjeha imao Joaquinov stariji brat River, koji je 1993. preminuo nakon predoziranja na njegovim rukama. Bratova tragična smrt toliko ga je potresla da je razmišljao u prekidu karijere, iako njegove dotadašnje tinejdžerske uloge nisu najavljivale buduću glumačku veličinu, ali je nekoliko godina kasnije ipak pristao glumiti tinejdžera kojega beskrupulozna novinarka (Nicole Kidman) nagovara da ubije njezinog supruga u filmu „Žena za koju se umire“ (redatelj Gus Van Sant). Film je skrenuo pozornost na njegove glumačke sposobnosti, iako mu je širu popularnost donijela tek uloga manijakalnog cara Komoda u Scottovom „Gladijatoru“. Phoenix je briljirao u ulozi podlog i dijaboličnog vladara, koji bez grižnje savjesti ubije oca da bi se dočepao prijestolja, a za tu je ulogu čak nabacio prekomjerne kilograme da bi tjelesno bio što uvjerljiviji.

Najupečatljivije glumačke interpretacije ipak ostvaruje u suradnji s redateljem Jamesom Grayjem, u čijim kriminalističkim dramama „The Yards“ i „Braća po krvi“ surađuje s odličnim glumcem Markom Wahlbergom te nadahnuto kreira likove čija moralna načela ipak nadvladavaju surove uvjete polusvijeta kojim se kreću. U novijoj Grayjevoj drami „Ljubavnici“ (2008) briljantno glumi senzibilnog njujorškog mladića razapetog između dvije potpuno različite žene, budući da mu najbolje odgovaraju upravo uloge ranjivih likova koji se ne ustručavaju pokazati svoje emocije, iako se nalaze u krajnje neprikladnim i surovim životnim okolnostima. Tome u prilog ide i sjajna interpretacija američke glazbene legende Johnnyja Casha u biografskom filmu „Hod po rubu“.

Prije nekoliko godina Phoenix je donio iznenadnu odluku o napuštanju glume i posvećivanju glazbenoj karijeri, čime se bavi dokumentarac „Još sam tu: Izgubljene godine Joaquina Phoenixa“ (redatelj Casey Affleck), iako gledajući njegove nezgrapne pokušaje da postane hip-hop zvijezda i poniženja kojima se izvrgava pred poznatim producentima, čovjeku nije jasno jesu li ti postupci doista iskreni ili je sve to isplanirano samo da bi se dodatno privuklo pažnju javnosti. Phoenixovi obožavatelji ipak mogu odahnuti, budući da se vratio filmskoj glumi u velikom stilu, barem ako je suditi po njegovim sjajnim povratničkim nastupima u filmovima „Master“ (Paul Thomas Anderson), „Ona“ (Spike Jonze) i recentnoj Grayjevoj „Imigrantici“. Doista nema razloga da Joaquin Phoenix i ubuduće poseže za marketinškim trikovima. Barem dok glumačkom pozivu pristupa tako beskompromisno i strastveno kao što je junak filma „Hod po rubu“ pristupao glazbi.

 

Elvis Lenić

 

Leave a Reply


− 7 = 2

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum