Izložba Predraga Spasojevića u galeriji SKUC-a

U pulskom Srpskom Kulturnom centru, 17. srpnja u 20 sati, kao dio Pula film festivala otvara se izložba “Dobri duh festivala”  Predraga Spasojevića.

Predrag Spasojević još kao student ALU u Zagrebu započinje suradnju s Pula film festivalom (ondašnjim FJIF-om). Godine 1984. oblikuje prvi plakat Bombon-Arenu, a nastavlja serijom vizualnih rješenja, gotovo u kontinuitetu, do 1991. Za 33. festival temu posreduje na nekonvencionalan i duhovit način komponirajući nekoliko redova kino sjedalica sa strašilom raširenih ruku napunjenih filmskim vrpcama. Rješenje plakata izazvalo je oprečne javne kritike. Različita tumačenja spornog Strašila vremenom su pala u zaborav sve dok 1987. isti plakat nije dobio nagradu Key Art Awards prestižnog Hollywood Reportera, LA. Uz to, posebnu nagradu osvojio je i Predragov plakat Ribež za 21. MAFAF iz 1986. Ništa manje nisu bili zapaženi i uspješni plakati Beba i Vještica te plakat za otkazani FJIF 1991. godine.

Nakon poduže stanke, godine 2007. Spasojević oblikuje vizualni identitet 54. Pula film festivala. Naglasak stavlja na ilustraciju jednostavnog, dopadljivog i dobrohotnog bijelog duha koji dominira svim pojavnostima filmskog vizuala uz slogan Dobri duh filma. No, s ćudljivom moći plakata Spasojević se ponovo susreće kod prezentacije najavnog plakata za sljedeći, 55. festival. Zbog “provokativnog i nemoralnog“ idejnog rješenja, organizator odustaje od realizacije. Uz dosjetljiv slogan Deset dana kreacije na plakatu je prikazana Arena prema kojoj hitaju stilizirani spermiji; osim jednog koji se kreće suprotnim smjerom. Poruka je (pre)doslovno iščitana kao vulgarizacija filmskog medija i jednog spomenika kulture.

predrag-spasojevic

Izvor

Slika 

 

Leave a Reply


5 + 2 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum