Muzejski četvrtak u Etnografskom muzeju Istre

U Etnografskom muzeju Istre od 15. lipnja do 15. listopada održava se niz edukativno kreativnih programa. Svakog četvrtka u vremenu od 10 do 13 sati u prostorijama muzeja pod vodstvom stručnih muzejskih djelatnika i vanjskih suradnika nastojat će se približiti etnografsku baština Istre, materijalna i nematerijalna. U navedeno vrijeme odvijati će se paralelno dvije radionice.

Na programu je radionica balona (baluna. Tradicionalni i najpoznatiji istarski ples balun (balon) pleše se u dvoje. Posebnost balona (baluna) su plesni koraci kojima ga plesači izvode, odnosno lupaju ritam, te vrtnja plesača u parovima uz karakteristične povike poput “sad si moja“ i ostale. Balon (balun) se najčešće pleše uz pratnju meha (miha).

Cijena radionice iznosi 50 kn za dvije osobe.

Održat će se i radionica igračaka “Moja nova – stara lutkara”. Kako kažu organizatori, uglavnom zbog siromaštva djeca su sama izrađivala igračke od materijala koji su im bili dostupni (stare krpe, polupano posuđe, šibe…). Tako su djevojčice izrađivale lutke od krpa, dječaci lopte krpenjače, sviralice od šiba i dr. Na radionicama će djeca moći izraditi lutku od starih krpica. 

Cijena: 15,00 kn po osobi

”Oslikaj igračku” radionica je tematski vezana uz izložbu «Dječje igračke iz hrvatske baštine». Uvodno stručno vodstvo po izložbi naglasak na motivima i tehnikama oslikavanja igračaka Nakon razgledavanja izložbe polaznici radionica odbiru jednu od ponuđenih poluzavršenih/neobojanih igračaka, uz razgovor o simbolici motiva slijedi oslikavanje (leptira, stolica i sl.). Oslikanu igračku polaznik nosi sa sobom. 

Cijena: 20,00 kn po osobi

Tkanje? Novo znanje!”  demonstracijska je radionica tkanja. Tkanjem u Istri bavili su se muškarci. Ovu danas gotovo zaboravljenu vještinu Etnografski muzej Istre nastoji spasiti od nestanka organiziranjem radionica tkanja. Na taj način želimo očuvati i održavati na životu ovaj aspekt nematerijalne kulturne baštine. Sudjelovanje je besplatno.

1-1

Izvor

Slika

Leave a Reply


8 − 2 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum