Usvojena Istarska kulturna strategija 2014.-2020.

Vijećnici Županijske skupštine na posljednjoj su sjednici, 23. lipnja, prihvatili Istarsku kulturnu strategiju za razdoblje od 2014. do 2020. godine. Glavni ciljevi nove strategije su: unaprijediti rad ustanova u kulturi i neinstitucionalnog kulturnog sektora, unaprijediti nakladničku djelatnost u Istri, izgraditi novu kulturnu infrastrukturu namijenjenu umjetničkoj produkciji, edukaciji, prezentaciji i čuvanju građe, učinkovitije upravljati kulturnom infrastrukturom, ustanovama, uslugama i projektima, povećati interes javnosti za kulturnu baštinu i suvremenu umjetničku produkciju te produbiti njihovo razumijevanje.

iks-450x306

Da bi se ostvarila nastojanja nove kulturne strategije, kolokvijalno nazvane IKS 2, računa se na europske resurse – fondove, fondacije i sponzore.

Njezina je osnovna načela u uvodnom predstavljanju županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica ocrtao kao ustrajanje na izgradnji Istre kao regije kulture, uz nastavak pozitivnim iskustvima potkrijepljenih umrežavanja i povezivanja kulturnih institucija i izvaninstitucionalne kulturne produkcije.

X2-logo-450x449

Nova kulturna strategija polazi sa stupnja implementacije prethodnog strateškog plana koji je bio na snazi od 2009. do 2014. godine, a oslanja se na platformu Europske unije “Kreativna Europa”. “Kretivna Istra za kreativnu Europu” plan je u kojem su jasno definirani konkretni ciljevi kulturnog razvitka Istarske županije, a dokument u cijelosti možete pročitati na službenim stranicama Istarske županije.

Tekst: Sanja Čerlenica

Slika

 

Leave a Reply


5 − = 2

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum