“Aleksandra Zec” Olivera Frljića u INK

Na daskama INK – Gradskog kazališta Pula, 31. listopada u 20 sati, bit će uprizoren autorski projekt Olivera Frljića „Aleksandra Zec“ iz produkcije HKD Teatra Rijeka. Režiju potpisuje Oliver Frljić, a u predstavi igraju Ivana Roščić, Jelena Lopatić,  Tanja Smoje, Igor Kovač, Nikola Nedić i Jurica Marčec te djevojčice: Jana Mileusnić, Lucia Filičić, Nina Batinić i Morana Mladić, članice dramskog studija ZiM (Zajc i Malik) iz Rijeke.

Predstava Olivera Frljića posvećena je svoj djeci žrtvama rata, ona nikoga ne optužuje, nego tek u bolnom grču svačiju savjest tjera u plač. …ono što jest jedino važno glasi: jesu li estetika i etika na kazališnim daskama dovoljno odvažne u govoru o onome, o čemu većina uglavnom šuti. Uspjeh predstave proizlazi primarno iz estetskog senzibiliteta putem kojega je Frljić uspio postići elementarni tip katarze – izvan politikanstva i nacionalnog obračunavanja…

…predstava po tko zna koji put pokazuje da su stvarni bukači sa strane, oni što govore o ‘našoj’ i ‘njihovoj’ djeci, nesretna i mržnjom opterećena stvorenja. Redatelj Aleksandru Zec nije želio vidjeti kao hrvatsku krivicu za srpsko mučeništvo nego kao – na početku i na kraju – ubijenu djevojčicu od 12 godina koja nikomu nije bila kriva…

Ono što na kraju ostaje više je od zločina i od kazne – to je poema o čistoći života bez nacionalnih oznaka koji tek u smrti – otkupiteljski – obvazuje nas nijeme promatrače u borbi protiv uvijek istog zla. (Bojan Munjin, Novosti)

001[1]

Izvor

Slika

Leave a Reply


2 + 7 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum