DOBRODOŠLI U DŽUNGLU – PREMIJERA “VIRGINIJE WOOLF” U INK-U

Svaka nesretna obitelj nesretna je na svoj način, no Martha i George iz teksta Edwarda Albeeja po kojem je Damir Zlatar Frey bazirao svoju vrlo dobru predstavu “Virginija Woolf” (u produkciji Istarskog narodnog kazališta Gradskog kazališta Pula) su apoteoza svih nesretnih suvremenih obitelji koje su se do sada prošetale pozornicom. Popularnim i važnim tekstom “Tko se boji Virginije Woolf” u prijevodu Gordane V. Popović, Istarsko narodno kazalište započeo je sezonu 2014./2015. i nastavilo nerazumljivu tradiciju otvaranja sezone na Maloj sceni.

vv1 (600x404)

Frey je najavljujući predstavu kazao da se radi o tekstu u kojeg redatelj može uroniti samo zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu, a sudeći po rezultatu kojem je publika svjedočila u INK-u, odabrao je pravi period u karijeri da to učini. Brutalnost i nježnost, verbalno i fizičko nasilje, golotinja i provokacije (uz par neizbježnih kanti vode) – sve su to elementi koje je redatelj (ali i dramaturg, koreograf, kostimograf, scenograf i izbornik glazbe) Frey uspio izbalansirati i pomiješati bez da upadne u zamku groteske i nenamjerno komičnog pretjerivanja. Suvremeni Albee u Freyevom viđenju lišen je nepotrebnih manira i lažnih nesporazuma (i tako blaženo skraćen na dva sata trajanja predstave), ali i obogaćen jednostavnim i efektnim scenografskim rješenjem (gomila stolica koje je moguće slagati poput Lego kockica) i hrabrim i neočekivanim, no također uspješnim glazbenim izborom (samo pjesme Lane Del Rey).

vv4 (600x407)

George (iznimno uvjerljiv Aleksandar Bogdanović koji kao od šale skače iz uloge mazohista u onu sadista) i Martha (Nela Kocsis u ulozi karijere koju iskorištava do maksimuma) su stariji bračni par koji se kasno u noć vraća sa zabave koju je organizirao Marthin otac, fakultetski dekan. Umoran i iscrpljen George od Marthe uskoro doznaje da će im se na noćnoj kapljici pridružiti mladi bračni par: tek zaposleni profesor biologije Nick (solidan Duško Modrinić) i njegova krhka žena Honey (Helena Minić kakvu uvijek želimo vidjeti). Već u početnom dijalogu Marthe i Georgea publika shvaća da će se istina i igra vratolomno izmjenjivati tijekom predstave, te da je Čehovljeva puška sin kojeg nije dozvoljeno spominjati. Slijedi luda i brza dvosatna igra u kojoj publika doznaje cijelu lavinu neugodnih detalja iz života oba para i u kojoj se granice između moralno prihvatljivog i neprihvatljivog brišu, a finalna katarza (ili po Albeeju egzorcizam) biva nužna…

vv2 (600x404)

Moć Albeejevog teksta ostaje snažna i nakon pola stoljeća, a bračna džungla koju opisuje stopila se s Freyevom poetikom. Što je ljubav i koje monstrume može proizvesti, koliko psihičkih rana možemo zadati prije uništenja i samouništenja, što je nježnost u kakofoniji animalnih zvukova, koliko istine možemo podnijeti i ostati normalni, čega se zaista bojimo… sve su to pitanja koje Albee i Frey postavljaju i na koja publika mora dati svoje odgovore jer (vratimo li se na Tolstoja), nesreća je uvijek partikularna.

vv3 (600x403)

Istarsko narodno kazalište je s “Virginijom Woolf” dobilo potencijalnog pobjednika budućih kazališnih nagrada i zato si s pravom možemo postaviti pitanje zašto predstava s kojom je Frey uspješno dosegnuo balans između umjetničkih intencija i moćne izvedbe, koje se (ovaj put sukladno najavama) ne bi posramila ni jedna kazališna kuća na svijetu, smješta na Malu scenu kazališta? Scenografija bi bila jednako klaustrofobična i da je okrenuta za 180 stupnjeva, a intima koja se razvija između publike i likova (koji su sve samo ne suzdržani u prikazu vlastitih emotivnih stanja i previranja) na bi bila ublažena ni na većoj udaljenosti, pa striktno tehničkih razloga zapravo i nema.

vv5 (393x598)

Na predstavi “Virginija Woolf” radili su još: Željka Udovičić Pleština i Zvonimir Peranić (dramaturški savjetnici), Dario Družeta (oblikovatelj svjetla), Manuel Kaučić (asistent redatelja, organizator i inspicijent), Desanka Janković (asistentica kostimografa), Goran Šaponja (asistent scenografa) i Damir Medvešek (asistent scenografa i glavni slikar). Predstava će biti reprizirana 7. i 8. listopada u 20 sati.

Tekst Boris VINCEK

Foto

 

Leave a Reply


7 + 4 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum