Etno filmovi u Pulskoj filmskoj tvornici

Filmovima “Questa son mi, mi son boumbara” (To sam ja, ja sam bumbarka, 2014) i “O teranu, vinu… i druge štorije iz konobe u 6 slika” (2013) predstavit će se u Klubu Pulske filmske tvornice ovoga četvrtka, 30 listopada s početkom u 20 sati, Nuša Hauser i Mario Buletić. Prvi film je video portret Egle Cetine, a rezultat je terenskog dokumentiranja jedne od najaktivnijih izvođačica vodnjanskih bassa, vokalnog oblika dvoglasja tijesnih intervala Istre specifičnog za pripadnike talijanskog govornog područja u Vodnjanu. Drugi je video zapis o šest vinara (bez etikete) iz različitih dijelova Istre. Snimljen je tijekom programa “Martin bez etikete” kojega svake godine u Pićnu organizira Centar za nematerijalnu kulturu Istre Etnografskog muzeja Istre (CENKI-EMI).

bumbara1 (600x337)

Hauser je odgovorna osoba za djelatnost CENKI-ja, dok je Buletić kustos u EMI-ju. U sklopu večeri dvojac će se osvrnuti na važnost filma u dokumentiranju nematerijalne baštine te na specifičnosti etnografskog filma. Jedna od primarnih zadaća CENKI-EMI-ja je dokumentiranje određenih pojavnosti nematerijalne kulture, poput promjena i dinamika, te razvijanje arhivsko-dokumentacijskog resora, odnosno audiovizualnih fondova. Osim toga, terensko audiovizualno dokumentiranje je sastavni dio i CENKI-jevog znanstveno-istraživačkog rada. Putem video-produkcije CENKI približava javnosti fenomene istarske nematerijalne kulture, ukazujući pritom na vrijednost poticanja kreativnosti u prostoru nazvanom baština.

storije iz konobe (600x337)

Izvor

Foto

 

Leave a Reply


+ 3 = 9

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum