Izložba Petra Dolića i Petra Hranuellija u Puli

 U pulskoj galeriji SKUC, 19. listopada s početkom u 20 sati, bit će otvorena izložba skulptura i reljefa kipara Petra Dolića i Petra Hranuellija. Izložbu će otvoriti povjesničarka umjetnosti Kristina Tamara Kučiš Franić.

”Dva Petra, vezani generacijski, oboje rođeni 1975. godine pripadaju mlađoj generaciji hrvatskih kipara koji su 90-tih godina brusili umjetnički zanat i oslobađali umjetnički duh na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Iako pričaju različitim petskim jezikom spaja ih ista strast prema oblikovanju, ukidanjem tradicionalnih likovnih normi i sadržaja do ruba krajnje stilizacije forme. Oboje posjeduju visoki senzibilitet prepoznavanja zarobljene snage i moći prirodnih materijala (kamen, drvo) koji njihovom intervencijom dobivaju jedan novi, dublji smisao koji priča život u njegovoj jednostavnosti, punoći i vedrini. Njihove vitalističke skulpture odišu elegancijom, jednostavnošću oblika, toplinom bez narativnih doslovnosti i ponuđenih rješenja pružajući nam slobodu da sami interpretiramo njihovu simboliku do slojeva koje sami možemo dokučiti na osnovi vlastitih stečenih znanja” povjesničarka umjetnosti Kristina Tamara Franić, iz predgovora izložbi.

index

Petar Dolić je rođen u Travniku 1975. godine. Od 1976. živio je u Gospiću gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je 1999. godine kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Šime Vulasa, a kao izbornu nastavu pohađao je ‘Medaljerstvo i malu plastiku’ u klasi prof. Damira Matušića. Član je HDLU-a i ZUH-a. Do danas je izlagao na tridesetak samostalnih izložbi i četrdesetak skupnih izložbi. Autor je brojnih skulptura na javnim prostorima ( ‘Tri sunca’ – uvala Vela lozna, Postira; ‘Podmornica ‘- Zagrebački velesajam; ‘ Brod na suhom ‘- Njemački park, kraj Boćarskog doma (ZG), ‘ Spomenik poginulim braniteljima’ u Labinu u sklopu Mediteranskog kiparskog simpozija, ‘ Jabuka ‘ u Crnom Lugu, u sklopu Goranske kiparske radionice Lokve…). Osim navedenog, Petar Dolić je i autor ‘Večernjakove milenijske ruže’ , ‘Dekanskog lanca’ Veleučilišta Nikola Tesla u Gospiću. Dobitnik je brojnih nagrada (Sveučilišta u Zagrebu, I. nagrada na trijenalu hrvatskog akvarela, II. nagrada za spomenik Oluja 95…). Živi i stvara u Zagrebu.

4107694_1

Petar Hranuelli, rođen je u Postirama 1975. godine, na otoku Braču. Izlaže od 1994. godine na tridesetak samostalnih i više od sedamdeset skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je nekoliko nagrada i priznanja. O njegovom umjetničkom radu pisali su istaknuti likovni kritičari: Nikola Albaneže, Nikolina Mahović, Stanko Špoljarić, Rašeljka Bilić, Romina Peritz, Davorin Vujičić, Snježana Kauzlarić, Romana Tekić,… Djela mu se nalaze u javnim i privatnim zbirkama ( Hrvatska, Slovenija, Njemačka, Nizozemska, Italija, Austrija, Srbija, Turska, London, Španjolska… ) Član je HDLU-a Zagreb od 2006. godine. Živi i stvara u Zagrebu i Lovincu.

hranuelli

Izvor

Slika

 

Leave a Reply


+ 2 = 8

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum