“Gruss aus Pola! Okom filmske kamere” u kinu Valli

”Gruss aus Pola! Okom filmske kamere” naziv je dokumentarnog filmskog programa održanog jučer u kinu Valli, a u sklopu kojeg su publici predstavljena tri filma snimljena na području Istre od 1914. do 1918. godine. Riječ je o filmu koji prikazuju porinuće austrougarskog broda “Szent Isztvan” 17. siječnja 1914. u Rijeci, zatim filmu “Od Kopra do Rijeke” iz 1917. koji prikazuje ulazak talijanske vojske u Kopar i Pulu te filmu o proslavi pripojenja Rijeke Italiji godine 1918.

Program je bio popraćen i prezentacijama (600x381)

Prikazani filmovi obrađuju ratnu tematiku u kontekstu Prvog svjetskog rata, no daju uvid i u lokalnu svakodnevicu prošlih vremena, a prema riječima organizatorice produkcije Pula Film Festivala Nataše Šimunov, prikupljeni su iz filmskih arhiva Italije (La Cineteca del Friuli i Cineteca di Bologna) i Austrije (The Austrian Film Museum i Arhiv u Beču).

- Već dugi niz godina njegujemo suradnju s mnogim kinotekama, no nedavno se oformio europski projekt naziva “European Film Gateway” koji okuplja ukupno 16 kinoteka i filmskih arhiva iz cijele Europe, a cilj mu je digitalizirati arhivsku filmsku građu. Upravo smo od kolega koji rade na projektu dobili input o tome kojim se kinotekama trebamo obratiti kako bismo došli do filmske građe snimljene na području Istre prije stotinjak godina. Tako smo se obratili navedenim talijanskim i austrijskim kinotekama od kojih je građa preuzeta, kazala je Šimunov.

Prikaz filmova popraćen je predavanjem predstavnika Istarskog povijesnog društva, dr. sc. Maurizia Levaka, prof. Igora Šaponje i prof. Igora Jovanovića koji su publiku upoznali s prilikama tijekom Prvog svjetskog rata i njegovim uzrocima te posljedicama koje je rat imao na područje Istre.

Predstavnici organizatora (600x531)

- Posljedice rata su za područje Istre bile katastrofalne. Nacionalna integracija istarskog stanovništva bila je prekinuta. Kasnije se javlja i fašizam i sve ono što je on donio – konfiskacije, deportacije, iseljavanje slavenskog stanovništva, izbacivanje hrvatskog jezika iz škola, dakle jedna totalna negacija slavenskog stanovništva. Može se reći kako niti dan danas u svijesti stanovništva nije zaboravljeno što se na području Istre događalo u prvoj polovici 20. stoljeća, istaknuo je prof. Igor Jovanović.

Napomenimo kako je jučerašnji filmski program u kinu Valli dio projekta “Puna je Pula/Pola gremita” kojeg su inicirali Grad Pula i Istarska županija, a kojim se obilježava stogodišnjica početka Prvog svjetskog rata. Istarsko povijesno društvo, koje je uz Kino Valli i Pula Film Festival organizator jučerašnjeg filmskog programa, nakon prikazanih filmova predstavilo je i novi projekt naziva “Cine Histria”. Prema riječima suradnika Istarskog povijesnog društva Nikše Minića, ovaj projekt predstavlja video galeriju istarske povijesti.

- Cilj projekta “Cine Histria” jest prikupljanje i predstavljanje svih vrsti video materijala koji se dotiču povijesti Istre i Istrana, a osim mene na projektu rade Milan Radošević i Aldo Šuran. Trenutno skupljamo filmove koji su već dostupni na različitim internetskim stranicama. Nakon toga ih obrađujemo, uklanjamo eventualne greške i netočnosti te ih nadopunjujemo opisima kako bi gledatelji dobili jednu širu sliku o onome što film prikazuje. Svakako namjeravamo uspostaviti i suradnju s institucijama koje čuvaju još uvijek nedostupnu arhivsku građu, a sve u cilju kako bismo gledateljima prikazali izrazitu povezanost povijesti Istre i nekih od najistaknutijih događaja u svjetskoj povijesti, zaključuje Minić.

Publika (600x246)

Tekst i foto Marko Percan

 

Leave a Reply


− 1 = 5

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum