Magisterij filma u Amsterdamu

Jeste li talentirani redatelj, dizajner zvuka, scenarist, producent, snimatelj, umjetnički direktor ili likovni umjetnik, stručnjak za digitalne medije, performer ili ste na bilo koji drugi način povezani s filmskom produkcijom? Biste li voljeli imati vrijeme, prostor i podršku za poduzimanje vlastitog projekta umjetničkog istraživanja? Svake godine Nizozemska filmska akademija u Amsterdamu nudi odabranoj skupini filmskih i medijskih djelatnika priliku da dodatno razviju sebe i svoju profesiju. Postdiplomski program za film na toj akademiji nudi odabranoj skupini od ne više od dvanaest filmaša i vizualnih, medijskih i drugih umjetnika priliku za daljnji osobni i profesionalni razvoj u istraživačkom, vrlo zahtjevnom i međunarodno orijentiranom okruženju. Težište programa je na umjetničkom istraživanju u filmu i kroz film, definiranom kao trajni proces u kojem umjetnička praksa hrani potrebu za istraživanjem, koje pak povratno nadahnjuje nove umjetničke prakse.

filma (600x401)

Nakana ovog programa je doprinijeti razvoju filmske i medijske kulture, naglašavajući potrebu za razmišljanjem i istraživanjem, eksperimentom i razmjenom. “Čvrsto smo uvjereni da je za inovacije potrebno istraživanje, te da ono uključuje razvoj kreativnog identiteta, savladavanje metodologija, poduzimanje eksperimenata, te artikuliranje ili konceptualiziranje kako samog procesa tako i ishoda”, navode organizatori.

Ovaj dvogodišnji program otvoren je svim filmskim djelatnicima s odgovarajućom visokoškolskom diplomom i više godina iskustva u tom polju, ali i sa zanimljivom temom istraživanja, povezanom s idejom za projekt koji žele razviti. Istraživačke teme i ideje za projekt služe i kao nit koja se proteže kroz cijeli program, te je on zato uglavnom vođen pitanjima i specifičnim potrebama polaznika i njihovih projekata.

Program se sastoji od pet elemenata:

- Seminari i radionice odnose se na različite aspekte umjetničkog istraživanja (kao polazište koriste se istraživačka pitanja samih studenata);

- Predavanja (inter)nacionalnim filmaša, umjetnika i teoretičara;

- Hands-on trening vještina u filmu (ovisno o potrebama polaznika);

- Povratne informacije i razmjena među studentima;

- I na kraju, ali ne manje važno: individualni rad na istraživanju i na projektu.

Ovo je jedinstven program, kako u Nizozemskoj tako i izvan nje. Njegova perspektiva zasnovana na istraživanju, na odabranoj skupini studenata i raznolikosti njihovih sredina, kao i na pozornosti na druge umjetničke oblike i digitalne medije, čine magistarski program Nizozemske filmske akademije vrlo individualnim. Njegov profil u skladu je i sa suvremenim kontekstom u kojem se kreću filmski i medijski djelatnici.

Nakon završetka programa polaznicima se dodjeljuje titula “Magistar filma”, a najuspješnijem se nudi i prilika da svoj boravak u Amsterdamu produlji kroz “artist in residence” program. Rok za prijave je 9. siječnja 2015. , razgovori s izbornom komisijom zakazani su za 25., 26. i 27. ožujka 2015. a predavanja počinju u rujnu 2015. i provode se na engleskom jeziku.

Više informacija:

www.masterfilm.nl

http://www.ahk.nl/filmacademie/

Izvor

Foto

Leave a Reply


7 + = 10

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum