Održana predstava Kazališta slijepih i slabovidnih Novi život

Predstava Kazališta slijepih i slabovidnih Novi život iz Zagreba, u kojem su kao glumci sudjelovali i članovi više pulskih udruga osoba s invaliditetom, održana je u Središnjoj knjižnici 26. studenog.

Organizatori događanja su Udruga slijepih Istarske županije i Hrvatski savez slijepih, a program je vodio Vojo Perić iz Kazališta slijepih i slabovidnih Novi život. Nakon uvodnog Partyja u mraku, odigrane su dvije scene Boalovog kazališta – zapošljavanje osoba s invaliditetom i ljubavna veza u kojoj je jedan parter osoba s invaliditetom. U intermecu jedna učenica Škole za odgoj i obrazovanje i Mirela Žgomba čitale su pjesme Dobriše Cesarića uz pratnju harmonike, a Mirela Žgomba istovremeno ju je kazivala i na znakovnom jeziku.

Screen Shot 2014-11-27 at 09.55.55

Boalovo kazalište ili Kazalište potlačenih nije klasično kazalište. Augusto Boal je brazilski kazališni redatelj koji je u edukacijske svrhe osmislio interaktivni tip kazališta u kojem glumci scenski uobličuju dramsku situaciju u kojoj se naglašava problem neke mikrozajednice te se zatim isti problem pokušava riješiti intervencijama iz publike. Glumci osmisle kratki prikaz nekog aktualnog problema i mogućeg rješenja, nakon čega se uključuje publika sa svojim prijedlozima.

Screen Shot 2014-11-27 at 09.54.56

“Govoriti o iluziji kao o nečemu što protječe kroz vrijeme i ostavlja svoj trag, kako ga već ostavljaju pojmovi utkani u povijest, u najmanju ruku je nezahvalno, jer iluzija je most između trenutka i vječnosti, odnosno točka u kojoj se smisao komprimira do značenja koje može osjetiti samo pulsirajući mišić u grudima bića ‘osuđenih’ na ljubav. Zato iluziju prepustimo duši, a činjenice i tijek vremena pretočimo u instituciju zvanu kazalište, ili teatar, ili – u našem ‘jadnom’ slučaju – udruga”, riječi su kojima Kazalište slijepih i slabovidnih Novi život, koje djeluje od 1948. godine, opisuje svoj rad.

Izvor

Slika

Leave a Reply


4 + 9 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum