Predavanje Branke Benčić u Tate Modernu

Nezavisna kustosica Branka Benčić, osnivačica i kustosica programa “Cinemaniac” u sklopu Festivala igranog filma u Puli, ove će subote u londonskom muzeju Tate Modern održati predavanje o hrvatskoj avangardi iz 60-ih godina prošlog stoljeća, a u sklopu retrospektive jednog od najvažnijih predstavnika hrvatske Avangarde Vlade Kristla i njegovih suvremenika. Osim Benčić predavanje će održati i najpoznatiji hrvatski filmski kritičar, teoretičar i sveučilišni profesor Hrvoje Turković.

vkdamm1001

Na programu Tate Moderna su tri Kristlova filma: “General i resni človek”, “Krađa dragulja” i “Don Kihot”, a od njegovih suvremenika londonska će publika moći pogledati “Sretanje” Vladimira Peteka, “Rondo” Ivana Martinca, “Twist-Twist” Ante Verzottija, “Termiti” Milana Šameca, “Scusa Signorina” i “K3 ili čisto nebo bez oblaka” Mihovila Pansinija i “Prije podne jednog fauna” Tomislava Gotovca.

Radi se o višednevnoj retrospektivi posvećenoj Kristlu koja će se u Tate Modernu održavati u šest termina od 7. do 16. studenog i koja je nazvana “Vlado Kristl: Smrt publici”. Što je za Kristla film najbolje govori citat kojeg je Tate Modern odabrao da predstavi razmišljanja ovog važnog autora i koji glasi: “Jedini dobri filmovi su oni koji uništavaju red i konvencije”.

Priredio B. V.

Izvor

Foto

Leave a Reply


− 1 = 8

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum